Девет души бяха убити при стрелба, извършена от 18-годишен германец от ирански произход, чийто мотив все още е "напълно неясен", заяви тази нощ началникът на полицията Хубертус Андре, цитиран от ДПА.

 "Въпросът дали това беше тероризъм или луда безразборна стрелба е свързан с мотива, а ние засега не можем да кажем нищо за него", каза Андре на пресконференция.

Нападателят носел пистолет и червена раница, когато започнал да стреля в ресторант "Макдоналдс" в 17,52 ч. (15,52 ч. по Гринуич) в търговския център "Олимпия".

Сред жертвите има деца, а трима от ранените 16 души остават в критично състояние, съобщи Андре.

Двама мъже, които първоначално били заподозрени като съучастници в стрелбата, напуснали местопрестъплението с кола, по-късно били разпитани и било установено, че нямат нищо общо.

Тийнейджърът, който имал двойно германско и иранско гражданство и живеел в Мюнхен от повече от две години, се застрелял в главата в странична улица на около километър от мола. Раницата му била изследвана с робот за експлозиви. Не беше съобщено за намерени такива.

Тялото на заподозрения било открито около два и половина часа след атаката и било установено, че това е стрелецът въз основа на свидетелски показания и видеозаписи от атаката.

Младежът не бил познат дотогава на полицията и няма доказателства за връзки с терористични организации, каза Андре, цитиран от Асошиейтед прес.

Свидетели бяха съобщили за трима мъже с дългостволно огнестрелно оръжие, но Андре заяви, че стрелецът е действал сам.

След избухването на стрелбата градските власти изпратиха съобщение по смартфоните за тревога и обявиха извънредна ситуация в града. Тази нощ полицията обяви предпазливо край на тревогата. Макар че първоначално тя определи стрелбата като акт на тероризъм, впоследствие заяви, че няма индикации за замесен ислямски екстремизъм. Един свидетел твърди, че е чул стрелецът да крещи обиди против чужденците.

 "Въпросът "тероризъм или безразборна стрелба" е свързан с мотива, а ние не го знаем. Не можем да разпитаме заподозрения, така че разследването е малко по-трудно. Трябва да установим с кого е контактувал преди стрелбата", каза Андре.

Видеозапис от мобилен телефон, качен онлайн, показа заподозрения, облечен в черно, застанал на паркинг на покрива на мола, да крещи на снимащия, като в един момент заявява "Аз съм германец" и после стреля.

Германският канцлер Ангела Меркел е редовно информирана за ситуацията, заяви началникът на кабинета й Петер Алтмайер. "Всичко, което знаем и можем да кажем засега, е, че това беше жестока и нечовешка атака", каза той по телевизия А Ер Де. "Не можем да изключим, че има терористична връзка. Не можем и да го потвърдим, но разследваме и в тази посока", добави той.

 "Абсолютна сигурност може да имате само в държава с абсолютно следене, а никой не иска това, това би било противно на свободния европейски начин на живот. Но, както отново стана ясно днес, не можем да омаловажаваме опасността. Това е опасност, на която са изложени много страни, особено на запад, и затова е важно да предоставим на нашите агенции за сигурност инструментите, от които се нуждаят за борба с екстремизма", продължи той.

Многобройни полицейски сили бяха разположени в района на северната част на Мюнхен, близо до Олимпийския стадион. Общо бяха задействани 2300 полицаи, включително елитната част Ге Ес Ге 9 и екипи на спецчасти от други германски провинции и от съседна Австрия.

Събитията се разиграха недалеч от мястото, където палестински нападатели откриха огън в олимпийското село през 1972 г. и убиха 11 израелски атлети. Антитерористичното звено Ге Ес Ге 9 беше създадено именно след тази атака, но градът преживя една по-тежка през 1980 г., когато 13 души бяха убити и над 200 ранени при бомбен атентат, за който бе обвинен студент с връзки с неонацистка група, припомня АП.

/БТА/