70 души бяха задържани заради протести срещу климатичните промени в Лондон, които доведоха до блокирането на мостовете над река Темза, съобщиха Ройтерс и АФП.

Арестите бяха заради затрудняване на движението, а протестиращите настояха за радикално нова политика по околната среда.

Един от организаторите обясни, че недоволните имат три основни искания  - правителството да каже истината на хората по въпроса за климатичните промени, бързо преминаване към нулево количество на въглеродните емисии и решението за промяната да бъде взето от гражданите.

Според организаторите близо 6 хиляди души са участвали в проявата, допълва БНР.

Стотици хора блокираха мостове в Лондон в знак на протест срещу, по думите им, "престъпното бездействие" на правителството в борбата срещу климатичните промени.

"Това е ден за бунт. Превземаме мостовете в Лондон, преди да пропаднем дружно", написа в комюнике движението, което призова да бъдат блокирани пет моста в центъра на столицата.

"Днес показваме на колко хора им е дошло до гуша и се нуждаят от промяна", обясни Джак Гулдбърн от движението организатор на протеста. По негови данни протестиращите са били над 6000.

По обяд демонстрантите бяха блокирали два моста, съобщи лондонската полиция.

Движението иска правителството да ограничи до 2025 г. емисиите на въглероден диоксид до нула, както и да бъде учредено национално гражданско събрание, което да контролира промените.