Има ясни признаци на паника сред управляващите партии, включително  и ГЕРБ, така социологът Мира Радева коментира промените в Изборния кодекс. Според нея тази паника е предизвикана от предалагания от Слави референдум. Като че ли гласуването се опитва да изпревари поставените от Слави въпроса. 

Всички промени имат за цел да обезсилят поставените въпроси, коментира Радева. Една демокрация е силна с публичния дебат, с включване на всички обществени слоеве, а не със среднощни заседания, добави тя.

Тя припомни, че от години рейтингът на парламента е под критичния минимум, а това говори, че е необходима кардинална промяна на начина по който избираме депутати. Ясно е, че излъчването на политическото представителство, гласуван на кръглата маса,  не функционира. Депутатите с поведението си, обаче, се страхуват от подобоен разговор и допитвания. В крайна сметка върху Бойко Борисов ще се стовари силата на общественото недоволство, напоследък самият лидер на ГЕРБ и премиер излъчва противоречиви сигнали, каза социологът.

По думите й управляващото мнозинство в момента е слепено с лошо лепило и затова предложенията им са взаимно изключващи се. Тя посочи за пример задължителното гласуване и въведената  пасивна дерегистрация, вместо да се приеме активна дерегистрация

Няма какво повече да се очаква от тези хора, масов публичен натиск е необходим, заключи Мира Радева. Тя цитира данни от социологическо проучване за евентуалната подкрепа на гражданите на референдума на Слави. Според тях, преди месец 71 процента от хората с избирателни права са подкрепили инициативата, а над 2/3 от хората искат мажоритарен избор. Трябва да спрем да чакаме някой да ни свърши работа. Гражданите трябва да бъдат активни, да вземат решенията на проблемите си със свои ръце, коментира социологът.