Най-малко 61 души бяха убити и 207 са ранени при две експлозии насред масова демонстрация в Кабул, съобщи афганистанското министерство на здравеопазването, цитирано от БТА и Франс прес.

По-рано бе съобщено за най-малко 29 души са загинали и 142 са ранени при нападението срещу протестно шествие на хиляди етнически хазарейци в афганистанската столица. Според организаторите на проявата в нея са участвали най-малко 10 000 души.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава", съобщи Ройтерс, като се позовава на информационната агенция на джихадистите Амак. "Двама бойци от "Ислямска държава" детонираха пояси с експлозиви на сборище на шиити в Кабул", съобщила агенция Амак.

Демонстрантите настояваха планиран далекопровод в страната да минава през две провинции, населявани предимно от бедното хазарейско малцинство. Хазарейците са шиити от монголски и ирански произход, които говорят на език, близък до фарси и съставляват около 9 процента от населението на Афганистан. 

Снощи полицията премести камиони и контейнери, за да блокира основни пътища и да попречи на демонстрантите да стигнат до центъра на града или президентския дворец. Магазини и друг вид бизнес дейности бяха принудени за затворят, а движението около 4,5-милионния град бе силно ограничено, посочва Асошиейтед прес.

Представители на най-голямото етническо малцинство в Афганистан за втори път протестират срещу новия маршрут на регионален електропровод за милиони долари. Предишната демонстрация през май привлече десетки хиляди хора, също затваряйки централната търговска зона.

Днес значително по-малкото демонстранти се придвижваха пеш или на велосипеди от западните квартали, населени предимно с хазарейци.

Участниците скандираха лозунги срещу президента Ашраф Гани и ръководителя на изпълнителната власт Абдула Абдула. "Смърт за дискриминацията" и "всички афганистанци са равни" гласяха някои от лозунгите.

Демонстрантите настояваха да бъдат спазени първоначалните планове от 2013 г. и 1222-километровият далекопровод (TUTAP), който трябва да пренася електроенергия от Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан, в крайна сметка да премине през провинция Бамиан. Предишното правителство реши да пренасочи 500-киловолтовото съоръжение.

Афганистан изпитва отчаян недостиг на електроенергия, като под 40 процента от населението са вързани към националната мрежа, според данни на Световната банка. Близо 75 на сто от електричеството се внася, припомня АП.