В пробите от гъби, яхния и подправки, взети от Българска агенция по безопасност на храните, не се констатира наличие на атропин. Проверката е извършена след съмнение за токсикологичното отравяне на семейство от трима души през юни, съобщиха от държавното ведомство на своя сайт.

Изследвани са общо 8 проби в лаборатория в Европейския съюз за наличие на алкалоида, в това число една проба гъби от търговския обект на голяма търговска верига в София, проба от гъби, взета от централния склад на веригата и на гъби, взети от препакетиращото предприятие. Изследвана е и проба от гъби, взета от дома на пострадалото семейство, проба от готовото ястие „Яхния със заешко“, което са консумирали хората, както и проба от брашното, черният и червеният пипер използвани за приготвянето и. Всички проби са отрицателни за наличие на алкалоида, което дава основания на Българската агенция по безопасност на храните да счита, че в случая не се касае за хранително отравяне.

През юни БАБХ забрани за реализация всички количества култивирани печурки в голяма търговска верига, поради съмнение за токсикологично отравяне на семейство от трима души, след консумация на гъби. Сигналът е подаден от Столична РЗИ в 15:00 ч. на 15 юни 2016 г., касаещ съмнение за отравяне с гъби на трима души, двама хоспитализирани в УМБАЛ „Александровска“, а един е пренасочен за лечение в „Пирогов“. И тримата пациенти са консултирани от токсиколог в "Пирогов", те са от едно семейство и са консумирали заешка яхния с лук и печурки. Гъбите са закупени от обект на територията на град София. С цел да предотврати други инциденти, БАБХ незабавно наложи забрана за реализация и всички налични количества култивирани печурки бяха изтеглени от обектите на веригата в цялата страната.