Али работи като таксиметров шофьор в Бейрут. 30-годишният ливанец е член на шиитските милиции на Хизбула. Воювал е в Сирия, но вече му е дошло до гуша от войни. Иска да гледа напред. Репортер на Дойче веле се срещна с него.

"Вече сме изтощени от толкова години война в Сирия и Ирак", казва Али, който е таксиметров шофьор във фирмата Юбер и боец от милициите на Хизбула. Роден е в северен Ливан. Днес живее със семейството си в Дахия, един от бастионите на Хизбула.

Кара колата си през един квартал, който е верен на шефа на Хизбула шейх Хасан Насрала. На всяко кръгово движение са разлепени плакати с лика на Насрала. На един от плакатите той засажда младо дръвче. На друг сочи с ръка към светлото бъдеще. На други плакати са показани снимките на загинали в сирийската война.

"Погледнете! Още един инженер, който е загинал в Сирия", казва Али и сочи плакат до една строителна площадка. Али също е инженер. И по-точно - инженер-картограф. Той е начертал картите на сирийския град Кусиер за офанзивата на опозиционните сили през 2013 година. Много от неговите приятели са загинали на бойното поле.

В последно време Хизбула се държи резервирано

В Сирия са загинали над 1 000 бойци на Хизбула. Али смята, че от гледна точка на многото жертви и изтощението на бойците шейх Насрала се държи резервирано след последните спорове със Саудитска Арабия. На 4 ноември ливанският премиер Харири най-неочаквано подаде оставка по време на пребиваването си в Рияд. Много наблюдатели предполагат, че зад тази оставка стои саудитското кралско семейство. На 22 ноември обаче, сунитът Харири се завърна обратно в Ливан и засега оттегли подадената оставка, след като президентът Мишел Аун не я прие.

Шейх Насрала призова към запазване на спокойствие през тези три бурни седмици, казва Али. "Това беше държавническа постъпка, но от друга страна показва, че точно в момента той "няма апетит за война". По време на войните през последните години Хизбула насъбра достатъчно опит и в съюз с Иран се превърна в най-могъщата мултинационална милиция.

"Съпротива срещу Израел" е заявената цел на групировката, която сега са опитва да подсигури успехите си от предишните войни. Хизбула твърди, че разполагането на нейни подразделения по границата с Израел е в интерес на собствената сигурност.

Израел от своя страна се опасява, че една силна групировка Хизбула би могла да подготви офанзива. Взаимното недоверие е повсеместно. И двете страни не искат война, но никой не може да изключи, че и дребни стълкновения могат да доведат до война.

"Можех да избирам между ИД и смъртта"

Али обаче не иска да участва в нов конфликт, поне за момента. Той подчертава своята лоялност към Хизбула и някогашната си готовност да умре за нейната кауза. "Но сега, след победата над ИД съм заслужил малка почивка. Аз можех да избирам между ИД и смъртта. И избрах смъртта. Сега обаче ИД е разбита", казва той.

Като изключим Хизбула, Израел, ИД и Ал Кайда, Али има същите грижи, каквито има и всеки ливанец на неговите години. "Аз съм инженер, но съм принуден да карам такси", казва той. В Бейрут има много таксиметрови шофьори с висше образование и други професии. Всички те са отчаяни от ситуацията.

Нов живот в Германия?

След няколко чашки кафе Али разказва за своите планове за бъдещето, които изглеждат твърде необичайни за един боец на Хизбула. "Обичам Германия", казва той. Както и хиляди други, той иска да се пресели в Германия с надеждата да намери нормална работа и да постигне известно благосъстояние.

Али няма намерение да чака, докато ливанската икономика се възстанови. Затова има и друг план. Той говори перфектно арабски и френски. Сега обаче е платил 1 000 евро и посещава курсове по немски заедно с 12 други инженери. След един месец иска да отиде в Германия, за да усъвършенства немския си език. За тази цел обаче трябва да събере още 5 000 евро. Откакто е разбрал, че Германия търси квалифицирани специалисти, часове наред търси онлайн вакантни работни места.

Отпивайки от кафето си, той търси в Google под ключовата дума "Arbeitsamt". На сайта на германската агенция по труда излизат над 4 000 предложения за работа, които отговарят на неговия ценз. Бъдещето му зависи от това дали по време на престоя си в Германия ще съумее да си осигури работно място. Али няма търпение. Той иска животът му най-сетне да потръгне напред.

А с кого иска да споделя бъдещето си? Али се е влюбил в една жена от съседния християнски квартал. Той посочва надупчените от снарядите гранични стени, говори за 16-годишната гражданска война и промените в ливанското общество. "Нищо не остава такова, каквото е било. Погледнете мене - един шиит, който се е влюбил в християнка. Ако е рекъл Господ, ще я взема със себе си в Германия и ще се оженя за нея".

А какво би искал да каже на германците, които са включили Хизбула в списъка на терористичните организации? "Терорист? Не! Аз съм инженер и германците трябва да знаят кой победи нашия общ враг ИД", казва той. На сбогуване Али казва на немски: Auf Wiedersehen! Und gute Nacht!