Не знам защо „лифт” се възприема като някаква страшна дума, при положение, че лифтовете са най-екологичният вид транспорт. Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова, ден след като се появиха информации, че Съветът за развитие е дал „зелена светлина” за втора кабинка в Банско.Тя подчерта, че темата не е била обсъждана от управляващите, но изрази мнение, че задължително трябва да се изграждат още лифтове, за да се осигури целогодишен и екологичен достъп до българските планини, съобщава bTV.

Министърът коментира, че със сигурност трябва да се изградят още лифтове както на Витоша, така и в Банско, Боровец и Пампорово. "Това не трябва да става безразборно, а да става съобразно екологичното законодателство и спазването на всички параметри.", категорична беше Ангелкова.

Ангелкова цитира предварителни данни от зимните курорти, които показват добър сезон и ръст от 3-4% в края на януари.

Тя прогнозира, че летният сезон също ще бъде силен – с ръст от 20-30% на руските туристи и и повече гости от Франция, Германия, Великобритания, Полша и Румъния.

„Прогнозата е на база ръст от 40-50% в резервациите за България на най-големите западноевропейски туроператори”, обясни Ангелкова. Тя не се ангажира с прогноза дали повечето резервации ще вдигнат и цените на нощувките. Слабото лято през миналата година срина драстично цените по морето.

Министърът на туризма коментира, че се надява браншът да бъде конкурентоспособен, така че услугата да отговаря на съотношението цена-качество и туристите, дошли веднъж, да искат да се върнат.