Apple признаха нещо, което много притежатели на iPhone подозираха от дълго време – компанията умишлено забавя скоростта на представяне на старите си модели смартфони.

В изявление, на което не ставаме свидетели често, американският технологичен гигант посочва, че използва софтуерните ъпдейти на iPhone, за да ограничи скоростта на представяне на по-старите модели iPhone.

Според компанията това е превенция за избягване на проблеми с батерията при по-старите телефони, предава CNN.

Анализатори и гневни потребители съобщават, че през последните дни, ъпдейтите на операционната система провокират забавяне при по-старите iPhonе смартфони. Някои предполагат, че Apple прави това, за да накара потребителите да закупят нови телефони.

Според компанията обаче, тези ъпдейти са необходими, тъй като старите литиево-йонни батерии губят качествата си във времето, което може да причини внезапни изключвания на телефона.

От Apple посочват, че софтуерните обновявания за моделите iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE и iPhone 7 са разработени така, че да „смекчават” изразходването на енергия в пиковите моменти, като по този начин предотвратяват изненадващите изключвания на телефоните и удължават живота на батериите им.

Ъпдейтите обаче водят и до разочароваща скорост на представянето.

Дорон Майерсдофт, изпълнителен директор на стартъпа за батерии StoreDot, коментира, че това „смекчаване” означава, че телефоните пренареждат постъпващите команди, така, че те да не се обработват паралелно.

“Неизбежният резултат от това ще бъде забавяне на средното време за реакция от страна на системата”, обяснява експертът.

Apple заявяват, че ще продължат да използват тази стратегия и в бъдещето, включително за новите си продукти.

„Нашата цел е да осигурим най-доброто изживяване за потребителите, което включва цялата производителност и удължаване на живота на техните устройства”, посочват от Apple.

Признанието на американската компания обаче не се приема добре от редица потребители, които обмислят дали да не се прехвърлят към конкурентите от Samsung.

„След като Apple признаха, че забавят старите iPhone-и, аз признавам, че вероятно няма да си купя нов iPhone", посочва потребител в Twitter.

Източник: Profit.bg.