Протестна блокада на пътя Русе – Кубрат. Тя бе организирана от жителите на Тетово и още няколко съседни села, които са недоволни от лошите пътища в района, съобщи Булфото.

Протестът затвори кръстoвищетo на републиканския път между Русе, Кубрат, Тетoвo и Смирненски. В блокадата се включи и селскостопанска техника.

Хората са възмутени от дупките и разбитите пътища, които не са ремонтирани от години. Те постоянно разбиват колите си, а ограниченията на скоростта са безсмислени, тъй като се шофира с най-много 50 км.

Пътят между Кубрат и Русе ще бъде ремонтиран. Отсечката е с дължина 47 километра и в обновяването й ще бъдат вложени около 33 600 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Обществената поръчка за избор на изпълнител стартира на 8 ноември, а офертите за ремонта се приемат до 20 декември. За рехабилитацията на пътя агенцията ще кандидатства за финансиране от оперативната програма "Региони в растеж", при спестен финансов ресурс по програмата. Обществената поръчка е за ремонта на два участъка. Първият е с дължина 21,520 км от второкласния път в област Русе. За обновяването на участъка ще са необходими 16 648 208 лв. Другата отсечка е с дължина 25,221 км в областите Русе и Разград. Прогнозната стойност е 16 993 753 лв.

С изпълнението на проектите ще бъдат подобрени технико - експлоатационните характеристики на пътя, ще се осигури оптимална скорост на пътуването и ще се повиши безопасността на движение, посочват от агенцията. От там допълват, че срокът за изпълнение на строителните работи е десет месеца.