В рамките на месеца ( т.е. още преди да е изтекъл юли) Русия е извършила 10 въздушни провокации спрямо зоната за отговорност край българското въздушно пространство, заяви днес по Нова телевизия министърът на отдбарана Николай Ненчев. Той поясни, че по този начин се хаби летателен ресурс на българските военновъздушни сили.

Това, което може да се добави, е че време Русия проверява готовността и начина на действие на българската, т.е. на натовската противовъздушна отбрана. Това е вид шпионаж. Разузнаване без бой.

Но още по-важен е политичският въпрос, който възниква.  А той е: Борисов ли се криво моли на Кремъл или Москва нещо не дочува неговите вопли?

От доста време насам българският премиер се старае да демонстрира извънредно миролюбие по отношение на Русия. Именно към Русия. Към кого иначе са адресирани изблиците му на миролюбие с призиви Черно море да се демилитаризира, при положение, че с Турция и Румъния сме заедно в НАТО, а другите ни черноморски съседи Украйна и Грузия са жертви на руската агресивност, а не източник на такава спрямо България?

Излиза, че Русия отговаря с военни провокации на пожеланията на Борисов да вижда в морето само яхти, платноходки, туристи и прочее мирно плаващи и плуващи неща. Май ще трябва да прибави нещо и за гларусите, кормораните и др. миролюбиво летящи над главите ни създания с надежда в Кремъл да схванат намека му и да престанат да ни пращат военновъздушни послания за своята “братска” любов към нас.

Ясно е, че не по силите на България и нейния малък властелин да се противопостави ( военно) на големия руски самодържец. Премиерът на България обаче, без да “обявява война” ( както прави два пъти в публичното пространство със задна дата, твърдейки безумно, че Царство България било обявило война на СССР), да запази малко достойнство. Ако не своето, то това на България.

За тази цел трябва да спре да скимти унизително пред нозете на Путин. Не се иска много от него ( той не би и могъл да направи много). Просто трябва да престане да вее бялата част от националния ни трикольор и да престане да иска от мечката стръвница да мине изцяло на трева. Иначе изглежда като хибрид между мравка и мръвка, която само настървява стръвницата.

Share on Facebook