Премиерът Бойко Борисов има готов вариант за нов министър на правосъдието. Името е споделил в тесен кръг, но изчаква, защото неочаквано вчера здравният министър Петър Москов обяви, че не намира за бламирана съдебната реформа и в знак на решимост да бъде продължена, е готов да предложи свой кандидат за овакантения от Христо Иванов пост. "Вярвам, че има стъпка назад и тя е номиниране на достоен правосъден министър. Това е моя цел", обяви той пред Нова телевизия. Москов отказа да разкрие име. Но близки до него довериха, че единият му вариант бил да издигне съпартийката си Екатерина Михайлова, за да се успокоят страстите в тъмносините редици, твърди "Стандарт", позовавайки се на свои източници.

Нови имена се завъртяха като претенденти за поста на правосъдния министър. Сред тях са бившият депутат от ГЕРБ и конституционен съдия Анастас Анастасов, авторитетен магистрат с име "Иван", заговори се и за бивш шеф на НС - Огнян Герджиков или Борислав Великов, който сега е депутат от РБ. Вече е ясно, че Меглена Кунева е отказала да седне в стола на Иванов.

Единствено сигурно е, че министърът трябва да бъде избран до сряда, когато конституционните промени влизат за окончателно приемане в НС.

"Министрите винаги досега сме ги избирали заедно с реформаторите. Нито те могат да назначат министър, нито аз. Министър на правосъдието, или когато се сменя който и да е министър, ще има след като двете основни партии одобрят заедно кандидатурата", отсече вчера премиерът Бойко Борисов.