Бившият премиер на Македония Никола Груевски нито е искал български паспорт, нито му е издаван такъв. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след среща с македонския си колега Зоран Заев, цитиран от "Фокус".

"Длъжен съм да опровергая една фалшива новина – бившият премиер Груевски нито е искал издаване на паспорт, нито му е издаван такъв. Tова е 100% фалшива новина", обясни Борисов.

По-рано днес и Министерството на правосъдието, и ДАНС опровергаха медийни публикации в Унгария, според които Никола Груевски е избягал в  Будапеща с български паспорт.

Според ДАНС е установено, че Никола Груевски, роден на 31 август 1970 г., не е български гражданин и не е подавал молба за придобиване на българско гражданство. От ДАНС уточняват, че на лицето не са издавани български документи за самоличност.

"Никола Груевски не е български гражданин и не е подавал документи за българско гражданство. По данни на МВР Груевски няма издаден български паспорт", съобщиха от своя страна от от правосъдното министерство.

Междувременно унгарският външен министър Петер Сиярто, който е разговарял по телефона с македонския си колега Никола Димитров, е казал, че искането на Груевски за убежище в Унгария е правен, а не политически въпрос и че унгарските власти ще вземат решение в съответствие с международното право, съобщи МИА.

В разговора, иницииран от македонската страна, Сиярто е подчертал, че Република Македония и по-нататък може да разчита на силната подкрепа на Унгария в процеса на интеграция в ЕС и НАТО.

Кабинетът на премиера Виктор Орбан вчера потвърди, че Груевски е подал молба за убежище.

От унгарското правителство днес заявиха, че Груевски е обявил, че иска да получи убежище в Унгария, в унгарско представителство извън Македония и Будапеща няма нищо общо с бягството му от неговата страна. Началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан отказа да каже коя е страната, в която Груевски е отправил искането си за убежище, и как бившият македонски премиер е стигнал до службата за имиграция и убежище в Будапеща, където е подал документите си за кандидатстване и е бил изслушан. По думите на   началника на кабинета Унгария още не е получила официално искане от Скопие за екстрадицията на Груевски.

Според публикация в сръбската преса пък Груевски преминал с фалшив паспорт македонско-албанската граница през нощта и нелегално стигнал до Тирана, където бил приет в унгарското посолство. С първия сутрешен полет на авиокомпания Малев той пристигнал директно от Тирана в Будапеща.

САЩ считат, че Груевски трябва да излежи присъдата си от две години в родината си, пише европейската редакция на Politico, която се е свързала с Държавния департамент на САЩ за коментар по въпроса.

Никола Груевски избяга от Македония, след като беше осъден на две години затвор по делото „Танк“ за закупуването на служебния му "Мерцедес" за над 60 000 евро и на 8 ноември трябваше да влезе в затвора за изтърпяване на наказанието.

От лятото на 2017 г. бившият премиер е без паспорт и има забрана за напускане на Македония.