Великобритания трябва да подложи на гласуване в парламента решението за излизане на страната от Европейския съюз, преди официално да бъде стартиран процесът по Brexit, отсъди днес Висшият съд на Лондон. 

"Ако бъде стартиран Член 50, това неизбежно ще доведе до промяна на вътрешните закони", заяви съдия Джон Томас в четвъртък, представяйки решението на съда.Hidden Field
 
Това означава, че правителството на министър-председателя Тереза Мей не може да задейства Член 50 от Лисабонския договор, с който се започват официалните преговори с ЕС, самостоятелно, коментира ВВС. Тереза Мей заяви, че британският референдум и министерските правомощия означават, че няма нужда от вот на законодателите, но според подалите иска това е противоконституционно.
 
Веднага след новината британският паунд скочи над 1,24 долара, но малко след това отново се отдръпна до ниво от 1,2383 долара. 
 
Решението може да бъде обжалвано от правителството или да бъде отнесено към Съда на Европейския съюз – институция, срещу която се противопоставят привържениците на Brexit.
 
Министър-председателят заяви, че ще активира Член 50, официално уведомявайки ЕС за намерението на Великобритания да напусне, до края на март 2017 г. На референдума през юни британците гласуваха с 51,9% в подкрепа на Brexit.
 
Останалите 27 страни членки на ЕС заявиха, че преговорите около условията за излизането на Великобритания, които ще се проточат две години, няма да започнат преди да бъде активиран Член 50.
 
Политическият редактор на ВВС Норман Смит коментира, че ако решението на съда не бъде отменено, ще последват „месеци и месеци“ парламентарни препятствия.
 
Правителството обяви, че е разочаровано и ще обжалва решението пред Върховния съд, който вече определи време за изслушване между 5 декември до 8 декември.
 
Всичко по темата Brexit следете в Investor.bg