Ветото на президента Румен Радев върху бюджетните закони за догодина и лимита на неимуществените щети за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ се очаква да бъдат обсъдени днес в бюджетната комисия в парламента.

Основните възражения на държавния глава са срещу текстовете, с които се въвежда екологичен компонент във формулата за данъка върху автомобилите. Така между 70 и 80% от колите у нас ще се окажат с по-висок данък, защото са стари и с нисък или без екостандарт. Тъй като ставката в момента е сравнително ниска, според управляващите, промените няма да натоварят сериозно семейния бюджет. Президентът обаче е категоричен, че по този начин се утежняват разходите на хората със средни и ниски доходи.

Също така депутатите от бюджетната комисия ще разгледат на второ четене и новите предложения в Кодекса за застраховането. С тях се предлага обезщетение да могат да получават далечни роднини на загиналия, но до 5000 лева.

За най-близкия семеен кръг неимуществените щети няма да имат таван, а според ГЕРБ - така задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ няма да поскъпне. При предишния вариант на предложенията полицата можеше да поскъпне до три пъти.