Ракът на млечната жлеза е второто най-често срещано злокачествено новообразувание в света и първо по честота сред жените. Въпреки че около 60% от този рак се диагностицира при жени, навършили 60 г., 40% от засегнатите са в по-ниския възрастов диапазон - когато дамите са най-активни. Всяка година само в Европа се откриват 321 000 нови случаи, показва информация на Световната здравна организация. У нас между 3500 и 3600 жени годишно се разболяват от рак на гърдата, а между 1000 и 1200 загиват от това заболяване. Това е и причината всяка година октомври да бъде обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата. Защо ракът на гърдата е водещо онкологично заболяване при българките разговаряме с управителя на Специализираната болница за онкологични заболявания в София д-р Борислав Димитров.

- Наскоро излезе много тревожна статистика, че двойно повече са се увеличили случаите на рак на гърдата при жени между 30 и 35 години. На какво се дължи това, д-р Димитров?

- Не знам точно каква статистика имате пред вид, но ако това е така, бих могъл да дам следното обяснение. В последните години значително се подобри диагностиката на това заболяване, а и все повече жени действително осъзнаха, че ранното откриване на проблема води до неговото по-благоприятно разрешение. Но така или иначе, при жените ракът на гърдата е едно от водещите онкологични заболявания. През 2018 г. в нашата болница под наблюдение са били 10 967 жени с рак на млечната жлеза, като от тях 232 са новодиспансеризирани, а новооткритите за 2018 г. са 139. Не може да се каже, че има някакъв фрапиращ ръст спрямо предходните години, но все пак и това в никакъв случай не е малко. 

- Говорим много за профилактика, но като че ли тя остава основно в ръцете на пациентите.

- Да, така е. Без мотивацията на човек всяка система би била безсилна. Тук, разбира се, нещата опират и до народопсихология, и до манталитет, и до  информираност най-общо казано. Но мисля, че все повече жени разбират нуждата от това да отидат на лекар и да направят профилактични прегледи. 

- Защо все още е толкова силен страхът от диагнозата рак?

- Диагнозата рак при всички случаи е заболяване - независимо каква е локализацията, към което би трябвало да се обърне пределно сериозно внимание. Нормално е то да предизвиква страх. Още повече, когато информацията за неговото развитие и възможностите за лечение не са достатъчни. Страхът изчезва тогава, когато човек е информиран. Така че единственият начин да се преборим със страха, е да информираме  пациентите или здравите хора - цялото общество, че открити в ранен стадий, тези заболявания могат със сегашните методи и достижения на науката да бъдат лекувани успешно.  

Д-р Борислав Димитров

- В кой стадий на заболяването най-често идват при вас пациентите?

- За съжаление в нашата страна повече от 60% от случаите се откриват в т.нар. късни стадии - 3-ти и 4-ти, когато са налице вече и разсейки в други органи и когато възможностите за оперативно лечение са изчерпани, а пък възможностите за друго лекарствено или друг вид лечение са значително по-малки, тъй като и организмът на тези пациенти вече е увреден. 

- Има ли симптоми ракът на гърдата?

- Разбира се, че има симптоми, за съжаление обаче те не са толкова специфични. Все пак най-често жените сами опипват подутина или някаква бучка в някоя от млечните жлези и това ги кара да се обърнат за помощ към специалист. Може също така да бъде забелязана някаква ненормална секреция от зърната или зачервяване, или някакво залющване. Също така да се опипа подутина на лимфен възел под мишницата. Това са най-честите симптоми. И точно поради това, че не са толкова специфични, винаги съветваме те да не се неглижират, както и самите жени да бъдат насърчавани редовно да правят самоизследване на гърдите си Разбира се, другите симптоми вече са твърде късни - когато се появяват ранички на самата гърда, втвърдяване и т.н. Тези симптоми са вече достатъчно категорични и фрапиращи. Тогава за съжаление обаче нещата са твърде напреднали.

- Може ли хормоналната терапия да предизвика рак на гърдата?

- Сред рисковите фактори за отключване на рака на гърдата е хормоналната терапия... Възможно е, има такива изследвания. Но при рака на гърдата действат много фактори. Разбира се, доколко туморът е хормонално чувствителен - т.е. туморната клетка отговаря на някакъв начин на хормонални стимули, хормонотерапия по една или друга причина, свързана с други заболявания и страдания, би могла да окаже влияние. От друга страна, ендокринната терапия е основна и при лечението на този вид рак при по-възрастни пациенти и жени с определените показания за това. 

- Какви са съвременните методи за лечение?

- Лечението също зависи от стадия на заболяването. То е комплексно в повечето случаи, но може и в много ранни стадии да бъде изчерпано само с оперативното лечение и последващо наблюдение. Тук действително онкологичната наука в последните 10-15 години се развива изключително бурно и методите, новите молекули са действително много. Но най-често комбинацията от методите дава най-добър резултат. Затова е много важно първо - заболяването да бъде стадирано точно, след това цялата онкологична доктрина да намери своето място в цялостния алгоритъм на лечение. 

Трябва да разберем като общество, че макар и много да се оплакваме от нашата здравна система, тя не е от най-лошите и дава достатъчно възможности, когато сме мотивирани и имаме желание да направим нещо за здравето си. И то да бъде в нашите ръце. Така че нека да използваме поне тези възможности, които имаме. А аз се надявам, че от година на година те ще стават все повече и повече. 

Румяна СТЕФАНОВА