Трейси Купър е акушерка от Великобритания, с докторска степен (PhD) и дългогодишен опит. Участва в създаването и обновяването на ръководствата за работа с бременни и раждащи жени към Националния институт за качество в здравеопазването. През 2018 г. кралица Елизабет II удостои д-р Купър за приноса й към акушерството в последните 25 години. Д-р Купър гостува в началото на ноември на акушерски кабинет “Зебра” в София и сподели пред бъдещи майки най-новите и доказано добри практики за проследяване на нискорискова бременност и за нормално раждане. 

- Д-р Купър, какво е важно за едно нормално раждане?

- Едно от нещата, което подпомага много физиологията на раждането, е жената да бъде изправена и да се движи. Важно е също така да се храни и да пие вода, защото раждането е почти като да участваш в маратон. За да може тялото да функционира правилно и да е заредено с енергия, трябват храна и вода. Добре е също атмосферата в стаята, в която се случва раждането, да е спокойна, за да може и раждащата жена да е спокойна. Това помага на окситоцина да се секретира и да минава през организма. (Окситоцинът е хормон, който предизвиква ритмично свиване на матката - бел. авт.) Ако бременната е притеснена и уплашена, окситоцинът намалява и раждането спира. 

Много е важно в стаята да бъде затъмнено. В един от родилните центрове, в които съм работила, прожектирахме на стената природни картини - море с плаж, гора и т.н., придружени от съответните звуци. Това много успокоява жените. 

Някои жени постигат успокоение чрез потапяне във вода, докато тече раждането, защото басейнчето им дава усещане за безопасно лично пространство. Водата отнема от тежестта на корема и улеснява движението на родилката. Това е и алтернатива на епидуралната упойка, защото водата действа болкоуспокояващо. 

Добре е също жената да има до себе си близък човек, който да я подкрепя и окуражава. Във всички акушерски центрове се насърчава бащата да присъства по време на раждането и да бъде с майката и детето. Практикуваме така нареченият “златен час” след раждането, през който бебето, майката и бащата са оставени сами. Така те се опознават и се създават връзките в това семейство. Трябва да напомним, че раждането е празник за семейството, а не медицинска процедура.

Д-р Трейси Купър

- Жените във Великобритания предпочитат ли нормалното раждане с акушерка, или искат медикирано раждане под наблюдението на лекар, което се менажира по-лесно?

- Когато жената минава през съвсем нормална бременност, тя е следена и обгрижвана само от акушерка. Когато стигне до раждане, за нея има четири възможности къде да роди - у дома, в акушерски център в болница или извън нея, в болнично звено за раждане. Обикновено британките не избират болничното звено за раждане (родилно отделение), а някой от акушерските центрове.  

В момента във Великобритания работим за това едни и същи акушерки или поне едни и същи екипи от акушерки да обгрижват жените по време на бременността и след това да водят раждането им. Така се изгражда доверие между жените и акушерките, а има и последователност в грижите. Жената остава със своя акушерски екип, освен ако не настъпи някакво усложнение или отклонение от нормалното. Ако всичко върви нормално, жената не се среща с акушер-гинеколог нито по време на бременността, нито при раждането. Жени, при които състоянието е комплицирано, с повече рискови фактори, получават споделена грижа и от акушерка, и от акушер-гинеколог. Жената се вижда поотделно с единия и с другия. 

Трейси Купър на среща с бъдещи майки и техни близки в София

- Как е организирана женската консултация във Великобритания?

- Първите срещи между жените и акушерките се правят в малки клиники, където се провежда женската консултация. Раждането става или у дома, или в акушерските центрове. Последващите срещи са пак там - шест седмици след раждането жената има регламентиран контакт с акушерките, за да ползва помощта им за начална грижа за новороденото.

Във всеки момент от бременността на жената в консултацията се дава информация, базирана на медицински изследвания. Казва се какво се препоръчва в нейния случай, но бременната може и да не избере това, което й се предлага. При всички положения изборът е неин. Например, ако е имала цезарово сечение при първото си раждане, ще й се цитират научни изследвания, че няма проблем да роди нормално второто си дете. Но тя ще избере как. Ако е имала травматични преживявания при първото раждане, с нея се работи, за да преработи страховете си и да роди нормално. 

Грижите, които предоставяме, се базират на съвременни ръководства, на медицински стандарти, които използват научни доказателства. Така че ние не даваме препоръки на жените на базата на нашето лично мнение, а се ползваме от научните достижения в тази област. 

- Кои са факторите за рискова бременност?

- От ръководствата, които се изготвят от Националния институт на Великобритания по качество в здравеопазването, има списък от фактори за рискова бременност. Това са проблеми със сърцето, предишна бременност с гестационен диабет или сега развит гестационен диабет, високо кръвно налягане и белтък в урината (прееклампсия), наличие на стрептококи от група В във влагалището.

- Жените вече раждат много късно. Възрастта рисков фактор ли е?

- Да, но не сама по себе си, а защото жените над 40 развиват по-често гестационен диабет. Не е основание да се прави секцио само защото бременната е по-възрастна. Тя може и е за предпочитане да роди естествено. 

- Високият диоптър основание ли е да се прави секцио?

- Не. Това не е рисков фактор. Цезарово сечение се прави само ако майката или бебето са изложени на риск. Но и самото цезарово сечение е операция и носи сериозен риск. Това не трябва да се забравя.

Родилка похапва, докато се записват тоновете на бебето

- А когато гръбчето на бебето е от страната на гръбнака на бременната, а не на корема?

- Ако жената работи в офис и седи прекалено дълго на стол по време на бременността, на бебето е по-удобно да бъде позиционирано с гръб към гръбнака на майката. Това обикновено не води до ефективен родов процес, както когато гръбчето е към корема на майката и главата на бебето притиска шийката на матката. Когато гръбчето е към гърба на бременната, раждането е по-болезнено. Но това не е основание да се прави секцио. За да заеме бебето оптималната позиция, жената трябва да се движи повече по време на бременността и по време на самото раждане. Когато застане на четири крака и се движи така, гравитацията ще намести бебето в правилната позиция - с гръбче към корема на майката.     

- Кога давате бебето на майката?

- Веднага щом се роди, без да сме клампирали пъпната връв, слагаме бебето на гърдите на майката, за да се осъществи контакт кожа до кожа. Изчакваме от една пълна минута до четири минути, докато пулсира пъпната връв, за да преминат всички стволови клетки, цялата кръв от плацентата в бебето. Една трета от кръвта на бебето е в плацентата и тя трябва да се върне в неговото тяло. Дори да се налагат реанимационни процедури, те са по-ефективни, когато пъпната връв не е прекъсната. Защото, ако бебето не може да диша, то все още получава кислород през пъпната връв. Отложено клампиране може да се прави и при цезарово сечение, на операционната маса. 

- Някои наши акушер-гинеколози смятат, че епидуралната упойка ускорява раждането. Вярно ли е това?

- Независимо какво е мнението на някой, проучванията на ражданията показват обратното. Поставянето на епидурална упойка на практика забавя раждането, защото жените лежат след упойката, вместо да се движат. Ако бременната е изправена, процесът се забързва. Статистиката сочи също, че упойката води до много повече инструментални раждания - с използване на форцепс и на вакуум. 

- Може ли да се избегне епизотомията?

- Във Великобритания не правим много епизотомии. Само ако има проблем с тоновете на бебето. За предпочитане е да се получи разкъсване, отколкото епизотомия. В повечето случаи разкъсването е малко, ако изобщо се случи. Никога не бихме направили епизотомия, без съгласието на родилката. Това е нейното тяло и слушаме нейния избор. Превенция на разкъсванията е масажът на перинеума, който се прави по време на бременността. Ако има натрупана съединителна тъкан от предишна епизотомия, е добре точно там да се масажира, за да стане тъканта по-еластична.  

- Ако на жената й изтекат водите на термина, но все още няма контракции, какво се прави във Великобритания? У нас жената веднага се хоспитализира и се предизвиква раждане, под предлог че може да настъпи инфекция. 

- Съвременните изследвания показват, че по-голямата част от жените ще отключат контракции и ще започнат раждането в рамките на 48 часа. 

- Кога се налага да се включи система окситоцин?

- Само ако раждането е спряло в активната му фаза, се включва окситоцин. Активната фаза на раждането започва при разкритие 6 см, показват новите изследвания. Старият възглед е при разкритие 4 см. Бременните във Великобритания прекарват вкъщи продължителния период на латентна фаза и постъпват за раждане много по-късно. Разкритието напредва нормално с 2 см за 4 часа. В последното ръководство на Световната здравна организация се посочва, че очакването разкритието да напредва с 1 см на 1 час е нереалистично. 

Според някои източници, изкуственият окситоцин се отразява зле на епигенетиката на поколението, за което обаче все още няма категорични доказателства. 

Мара КАЛЧЕВА