В последните десетилетия много хора се увлякоха по “изчистване”, детоксикация на различни органи и системи в организма си, доверявайки се на какви ли не методики, понякога доста странни и дори опасни. Доколко оправдано е това поведение и може ли такова “изчистване” да се извърши просто с правилни хранителни продукти и правилно хранително поведение? Попитахме за това д-р Васил Йонков - специалист хематолог, вече пенсионер. Бил е завеждащ отделение в МБАЛ-Габрово. Автор е на четири книги с изключително ценни професионални съвети за оздравяване на организма по природен начин. 

- Д-р Йонков, някои хора пият какви ли не смеси, за да изчистят черния си дроб. Може ли това да се случи просто с правилните хранителни продукти?

- Без да се впускам в подробности, държа да отбележа, че в този орган с тегло 1500 грама природата е заложила изпълнението на повече от 400 функции. Да, има много храни, които действат очистващо, като доставят полезни вещества, минерали, витамини и растежни фактори. Ако те се включат в дневното меню, ще осигурят на черния дроб нормална и безпроблемна функция. 

• Чесън - само няколко скилидки активират важните и много необходими за ензимния синтез алицин и селен.

• Грейпфрут - 100 мл прясно изцеден сок е достатъчен, защото в него има много витамин С и антиоксиданти.

• Репички и моркови - те съдържат биофлавоноиди и бета-каротин, който е прекурсор на витамин Е и антиоксидант.

• Зелен чай - съдържа цяла гама от растителни антиоксиданти, които се наричат катехини. Освен това е много добър на вкус и е неизменна съставка от редица здравословни диети. Има диуретично и пречистващо действие.

• Листни зеленчуци - те са богати на хлорофил и чистят токсини и химикали, тежки метали и пестициди. Подходящите листни зеленчуци са спанак, зелена салата, лапад, магданоз и листа от цвекло. Те имат благоприятен ефект върху производството на жлъчка, а целулозата премахва токсините.

• Авокадо - супер храна, която подпомага синтеза на глутатиона, който пък елиминира токсичните метаболити.

• Ябълки - съдържащият се в тях пектин е най-полезното от баластните вещества и намалява нивата на холестерола. В дебелото черно полезните микроорганизми метаболизират пектина и освобождават пробиотици с много благоприятно влияние върху здравословното състояние.

• Зехтин - превъзходен продукт за черния дроб, защото улеснява мастната обмяна, като подпомага претоварения метаболизъм. Фенолите в зехтина изключват онези гени, които предизвикват възпалителни процеди и други заболявания, например сърдечносъдови, според испански изследователи.

• Пълнозърнести храни - намаляват риска от  карцином на панкреаса, предпазват от анемия, защото ускоряват деленето на клетки. Заместете бялото брашно с пълнозърнести аналози и с кафяв ориз, който е богат на витамини от групата В.

• Лимони - пресният сок сутрин активира чернодробната функция, а витамин С е незаменим антиоксидант, който стимулира имунитета при инфекции и при заболяване с висока температура.

• Орехи - аминокиселината аргинин в тях подпомага черния дроб да елиминира амоняка, който е токсичен и е отпаден продукт от обмяната на веществата. Тези традиционни за България ядки са богати на много полезни вещества, които поддържат черния дроб, мозъка, нервната система. Редица експерти с право коронясват ореха за “цар на ядките”.

• Куркума - родственик на джинджифила, в Индия я наричат “златната подправка”. Действа благотворно на жлъчката и черния дроб. Последни изследвания доказват, че куркуминът в комбинация с омега-3 може да се окаже ключов при лечението на Алцхаймер, мозъчен инсулт и глаукома. 

- А как може да се почисти лимфната система? Защо я приемаме за по-маловажна от кръвоносната? 

- Лимфната система е по-стара от кръвоносната, тя се образува първа през ембрионалното развитие на плода. А хората смятат, че не е толкова важна, защото е по-слабо позната. Всъщност я наричат “бялата река”. Тя е в основата на изчистването на междуклетъчното пространство и е част от имунната система. Ако лимфната система не работи правилно, междуклетъчната течност се натрупва в тъканите и лимфата не е правилно филтрирана, преди да се върне в кръвния поток. Тук няма голяма помпа, каквато е сърцето, което задвижва кръвта през съдовете. Но в лимфните съдове има клапи и нейното преминаване през клапите се извършва с помощта на нашите мускули, диафрагмата и гръдния кош. Ето тук излиза на преден план значението на двигателната активност, учестеното дишане също, за да се подпомага работата на лимфната система. Заседналият начин на  живот намалява лимфния поток с над 90%. Когато тази система е задръстена, когато течностите и отпадъците не се промиват правилно, се стига до най-различни заболявания - алергия, синузит, артрит, отоци, кожни проблеми, напълняване, запек, липса на енергия и чувство на слабост. Когато ние продължаваме да преяждаме, телата ни нямат възможност да се отърват от токсините.

- Какъв е изводът от всичко това?

- Когато лимфата не функционира правилно и липсва физическа активност, тогава други системи започват да работят слабо - сърдечносъдова, дихателна, храносмилателна. При някои хора възникват възпалителни процеси в тези системи, наблюдава се лоша циркулация, тежко и системно главоболие и силна умора. Ако в организма няма достатъчно вода, кислородът не може да достигне до работните механизми на клетката. Но не и прекалено много вода, защото ще се отмият и отстранят ценни минерали. Пийте толкова вода, че цветът на урината да е между светложълта и безцветна. Имайте предвид, че 80% от продуктите, които използваме за храна в ежедневния си живот, образуват киселини, а киселинната среда е много благоприятна за развитие на заболявания. Само 20% от храната на съвременния човек е алкализираща, а съотношението трябва да е точно обратното. Защото увеличената киселинност нарушава функцията на имунната система, в много по-малка степен се усвояват витамините и микроелементите. А това е причина в сърцето, ставите и кръвоносните съдове да се развиват патологични процеси, включително и онкологични. Причината за увеличаване заболеваемостта от много заболявания в последните десетилетия е тази, че хората масово промениха хранителните си навици, наблегнаха на киселинни храни. 

Оптималният Рн на кръвта е 7.35

Това е леко алкална за организма среда. Клетките ежедневно произвеждат киселини, но с алкалния резерв от минерали тези киселини биват отстранявани. От огромно значение е действието на елемента калций. Неговият недостиг води до развитието на над 150 заболявания, при което най-много страдат децата, бременните и хората над 40-годишна възраст. Дефицитът на калций води до депресия и безпокойство, както и до неправилна сърдечна дейност. Освен това, когато нивото му се понижи, организмът започва да го извлича от костите. 

- До какво води киселинно-алкалният дисбаланс?

- При дългосрочен алкално-киселинен дисбаланс се развиват сърдечносъдови болести, рак, диабет, остеопороза, камъни в бъбреците и безсъние. Когато средата е киселинна, метаболизмът се забавя, появяват се колебания в кръвното налягане, недостиг на енергия и повишаване на кислорода. При затлъстяване, дори и при активен двигателен режим, когато храненето е небалансирано, киселинността предизвиква недостиг на кислород и тялото започва да блокира киселините в организма. Киселинната среда е идеална за развитие на микроби, които изчерпват хранителните вещества и затова по-пълните хора продължават да прекаляват с яденето.

- Какви храни да използваме за изчистване на лимфната система?

- На първо място кромид лук, който разрежда лимфата или пък маслини с лук. Винаги на вечеря трябва да има глава лук на масата. А също и цитрусови плодове - лимони, портокали, мандарини, боровинки, грейпфрут, ягоди, малини, къпини, цвекло, череши, бамя и ябълки. От зеленчуците - броколи, киви, краставици и брюкселско зеле. И не на последно място - ленено, тиквено, слънчогледово семе - заради фибрите, както и подправките канела, куркума, джинджифил и черен пипер. Движение и масаж, както и достатъчно хидратиране.

- Да припомните кои храни са киселинни и кои - алкални?

- Всеки човек трябва да знае тази информация. Киселинни са месото (свинско, телешко, говеждо, заешко, пуешко, козе и агнешко), газираните напитки, брашно, бял ориз, йодирана сол, сладкиши, бяла захар, бира, кафява захар, шоколад, кафе, конфитюр, алкохол, тестени храни, грис, риба, вино, кисели краставици, миди, сирене, царевичен и пшеничен хляб, твърдо сварени яйца, картофено пюре и фъстъци. 

Алкални храни са: лимони, диня, пъпеши, лютиви чушки, сушени смокини, манго, папая, магданоз, грозде, марули, аспержи, морски водорасли, киви, плодови и зеленчукови сокове, круши, ананас, стафиди, кайсии, авокадо, сладки ябълки, банани, горски плодове, моркови, чесън, ягоди, грейпфрут, спанак, зелена салата, нектарини, сливи, праскови, тиква, маслини, зелен фасул, червено цвекло, малини, чушки, прясна царевица, броколи, зеле, ябълков оцет, карфиол, джинджифил, къдраво зеле, пащърнак, портокали, бадеми, череши, краставици, патладжан, мед, праз, гъби, бамя, репички, домати, кестени, яйчен белтък, козе мляко, зехтин, сусам, соеви зърна и кълнове. И неутрални храни - кисело мляко, тиквени семки, боб, масло, брюкселско зеле, соеви продукти, киноа, покълнали семена, тиква, ядки, просо, слънчогледови семки, ленено семе, краве мляко, царевично брашно, сини сливи, леко сварени яйца, кашу, сурово прясно мляко, мед, леща, ръжен хляб, орехи, боровинки, зрял боб, извара и маслини.

- С какво да се храним така, че да не се разболяваме? 

- Формулата е 80% алкални и неутрални храни плюс 20% киселинни. Разбира се, като се комбинират според вкуса и предпочитанията. Ще вмъкна нещо важно - червеното месо води до ракови заболявания. И още: зеленчуците трябва да бъдат в съотношение 3:1 в полза на тези, които растат над земята. Над земята са магданоз, маруля, зеле, аспержи, домати, чушки, краставици, а под земята са моркови, ряпа, картофи, цвекло, чесън и лук. Важно да се знае, че витамините на лука са в люспите му. 

Лукът не трябва да се реже на ситно и да се пържи

Нарязвайте го на едро и го пускайте направо в кипяща вода. При балансирано хранене трябва да се предпочита морска сол, защото в нея се съдържат мед, фосфор, кадмий, манган и ванадий. Тези елементи са нужни за синтезата на така необходимите храносмилателни ензими. В сметката влиза също пълнозърнестият хляб и този, приготвен с квас, а не с мая.

Тук ще прибавя ябълковият оцет със съдържащия се в него пектин и фибри, които намаляват лошия холестерол и регулират кръвното налягане. Този оцет е богат на калий и премахва токсичните продукти от тялото, като същевременно предпазва от вредното действие на свободните радикали. Съдържащата се в него ябълчена киселина е много ефективна срещу гъбички и бактериални инфекции. Тази киселина разтваря натрупаната около ставите пикочна киселина и я елиминира от тялото. И още: ябълковият оцет е полезен при запек, главоболие, артрит, слаби кости, стомашни разстройства, екзема, умора, леки хранителни отравяния и повишено кръвно налягане. При мащабно проучване в САЩ преди няколко години, се установи, че жителите на голям регион не боледуват от повишено кръвно налягане. А причината се оказа използването от десетилетия само на ябълков оцет. Това е достатъчно основание, за да го препоръчаме и ние.  

Яна БОЯДЖИЕВА