Публичните продажби на частните съдебни изпълнители стават все по-популярни сред обикновените хора. Те обикновено участват в наддавания за автомобили и най-вече двустайни жилища. Цените са значително по-изгодни от пазарните. Има и оферти за по-заможни хора, които също обичат да участват в подобни търгове. Луксозни вили, къщи, апартаменти, мезонети, цели кооперации, хотели, яхти и множество автомобили са обявени за продажба в публичния регистър на Частните съдебни изпълнители (ЧСИ), пише "Стандарт" след направена проверка. Сумите, които се очаква да бъдат възстановени в полза на гражданите и бизнеса, надхвърлят 1 млрд. лева по предварителна оценка. За сравнение, през изминалата година събраната сума от длъжници е 920 млн. лв. Освен към обикновените граждани, бизнеса и банките, се наблюдава трайна тенденция на образуването на изпълнителни дела в полза на държавата и общините.

Банковите дела представляват едва 16% от всички новообразувани дела. В сравнение с 2012 г. този спад е размер на 45%. Обратно - делата в полза на граждани не само не намаляват, но и леко се увеличават. Ролята на ЧСИ в този сегмент расте. Приключените дела за изминалата година са 440 000.

Една от най-интересните оферти е от Враца. Частен съдия-изпълнител сложи на тезгяха печатницата, издала вулгарните романи на Христо Калчев. Пазарната оценка на имота, който се намира в топцентъра на града е над 916 000 лв., но в момента се търгува за малко над 687 000 лв. Това е пореден търг, който обявява съдебният изпълнител, но до момента мераклии да закупят административната сграда няма. Масивната сграда, в която има 70 производствени помещения, се разпростира върху площ от близо 1000 кв. м. Печатницата е обявена за продан, за да се удовлетвори вземане на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Преди да хлопне кепенците, третата по големина печатница у нас е издавала десетки вестници, книги и учебници. В София пък на търг за 2 732 400 лева се продава административната сграда на бившата "Транспортна полиция" на бул. "Мария Луиза" 110А. За 9 652 80 лева пък на публичен търг е обявена цялата фабрика на популярните до неотдавна сладоледи и сладкарски цехове "Феникс" в кв. "Овча Купел 2" на улица "Феникс" 15. Цяла Автоматична телефонна централа може да се купи също в столицата. Намиращата се АТЦ на улица "Коста Лулчев" в Слатина е обявена за продан срещу 6 283 560.72 лева. На тезгяха е и хлебозаводът в Княжево на улица "Дамяница" 6, който се продава за 2 393 632.62 лв. Срещу 255 303.75 лв пък може да си купите офис на улица "Панайот Волов" 33 - 37, в който доскоро се е помещавала фалиралата КТБ.

Общо в столицата към момента се продават 628 имота, сред които две фабрики, хотел в Банкя, множество магазини, апартаменти, офиси и складове. Хотел за 11, 5 млн. лева се продава на Златни пясъци. Във Варна пък на търг може да се закупи луксозен "Мерцедес" МЛ 350 ЦДИ 4 МАТИК с регистрационен номер В2045НВ срещу първоначалната тръжна цена 33 613.80 лв.

Сред офертите има множество ресторанти, магазини и апартаменти във Варна и региона. Хотели се продават още в курортите Банско, Пампорово, Рибарица и Балчик. Добри оферти има също и от Южното Черноморие - Равда, Несебър и Китен. Към автомобилите, предимно се продават такива от среден и нисък клас. Има множество камиони и бусове, които са на приемливи цени и предизвикват интерес сред потенциални купувачи.

В Бургас и региона се продава всичко - от селски ниви до лъскави хотели. Включително яхти, моторни лодки и други плавателни съдове, използване за увеселителни дейности. В дългия списък фигурира и огромният мол "Странд", който хлопна кепенци преди повече от година. Гигантският търговски център, който се намира в комплекс "Изгрев", е изваден на тезгяха с начална цена от 15 милиона лева. Сумата е нищожна като се има предвид, че за градежа му потънаха над 70 млн. евро. Общо над 200 жилищни имота в Бургас и морските курорти са извадени на тезгяха в момента заради дългове на собствениците им. От тях най-голям е броят - 109, на двустайните жилища. Това са предимно апартаменти, купени с ипотечни кредити в годините на строителния бум, когато цените хвърчаха нагоре. Заради неплатени дългове се продава и цяла фабрика в промишлената зона на Айтос, собственост на "Термолукс - радиатори" ООД. Новопостроената сграда от 1450 квадратни метра е обявена с начална цена 723 хиляди лева.

Най-голям е делът на обявените за продажба апартаменти в Добрички регион от частните съдебни изпълнители, показва справка. Апартаментите били към момента едни от продаваните, но винаги на последваща продан, когато падне цената. От бранша обаче заявиха, че в последната година значително е намалял делът на броя дела, образувани от банкови институции за сметка на увеличените междуфирмени задължения. От местната структура на частните съдебни изпълнители заявиха, че значително се отчита ръст на междуфирмената задлъжнялост, като се продават активи, които да погасят задълженията. Сред делата има и такива, образувани за неплатени трудови възнаграждения. В Добричка област освен апартаменти за продажба има обявени цели апарт комплекси, дворни места и ниви. Интересът към земеделската земя винаги е голям и рядко тя остава за втора продан, защото все още търсенето в региона е по-голямо от предлагането. Търсени са предимно големи парцели, но се купуват и по-малки.

В публичния регистър на ЧСИ също има доста обяви за оборудване за фитнес зали, хотели, кухни и фризьорски салони. Продават се включително усилватели, телевизори и лаптопи. Дори има оферта за 2486 метра релси от вътрешно заводски релсов път от бившия "Вагонен завод - Интраком" в Габрово срещу сумата от 20 347.29 лв.