Съдбата на потрошения самотно живеещ Васил Анастасов от карловското село Кърнаре трогна хиляди българи у нас и в чужбина. Много от тях лично са се чули с кмета на селото Боньо Бонев, за да попитат от какво има нужда дядо Васил, да предложат помощта си и да обещаят да преведат пари за лечението на стареца. Той е на легло от началото на март, тъй като си счупил крака и нямал 1900 лева да плати за поставяне на „златен” пирон, пише "Монитор".
 
На 2 март дядо Васил се качил на стълба да си подреже асмата. Както бил нависоко, получил удар и паднал много лошо. Счупил си левия крак в областта на ябълката и бил откаран с линейка в пловдивска болница. Там му казали, че трябва да плати 1890 лева за пирон, който да му бъде поставен в костта. Здравната каса не поемала стойността на този консуматив, а медиците от здравното заведение нямало как да извадят пари от джоба си, за да му го платят. Така дядо Васил бил върнат обратно в дома си в село Кърнаре, където за него се грижи, въпреки че не живеят заедно, майката на единствения му син на 17 години Мика Янкова.

След инцидента всяка сутрин тя ходела в кметството на селото и се молела на кмета Боньо Бонев. „Кмете, моля те, кмете, направи нещо да го излекуват. Не може така да лежи, ще стане на рани и ще умре. Помогни, кмете. Ще умре като куче човекът, а много го боли крака”, говорела жената. Именно тя поддържала чист стареца, носела му храна и му палела печката да му е топло. „Не ни дадоха епикриза в болницата, не знам защо, но не ни дадоха веднага епикриза и не знам точно къде му е строшен кракът, но казаха, че е на ябълката”, обяснява с притеснен глас Мика. Самият дядо Васил не може да повярва, че историята му е трогнала стотици, че дори и хиляди хора. Той не спира да повтаря колко им е благодарен, че ще може да отиде да се оперира и че иска да проходи отново, за да се грижи сам за себе си.

„Едно благодаря само мога да им кажа на хората. Какво друго да им кажа? Да има такива хора винаги, не само за мен”, казва дядо Васил. Допреди дни той не е имал банкова сметка. Получавал е пенсията си, която е 320 лева, на ръка в селския пощенски клон.

След като историята му стана публично достояние, в която е изпаднал, на кмета започнали да звънят много българи от чужбина, Боньо Бонев разкрил банкова сметка на името на стареца.„Дядо Василе, парите са събрани”, казва кметът на стареца, за да го успокои, но де факто дали наистина е така, ще се знае в понеделник, когато отварят банките. Секретарката на кмета се намесва и обяснява, че нито лев няма да се харчи за излишни неща.

„Дядо Василе, парите в сметката ти са само за операцията и лечението ти. За нищо друго няма да се харчи, иначе няма да оправдаем доверието на хората”, му дава строги инструкции секретарката на Бонев – Благовесна Ковачка. Тя обяснява на стареца, че каквото от даренията остане, то след консултации със социалните служби, ще бъде преведено на други бедни и нуждаещи се възрастни хора или деца.

Само до 18 март на обяд на ръка в кметството бяха събрани 130 лева. „Първо дойде Росен Павлов, който остави 40 лева. След това Георги Манов по приятели изпрати от Англия 50 лева. Светла Есева даде 20 лева, Петър Найденов също даде 20 лева. От социалните служби казаха, че ще преведат на дядо Васил 325 лева еднократно”, изрежда записаното в тефтера си кметската секретарка. Тя вписва името на всеки, който дойде с пари на ръка, за да може по-късно да се отчете пред хората за какво са похарчени парите им.

„Получихме писмо по електронната поща от Божидар Младенов, който работи в Англия, че ще ни преведе 2000 лева по банков път. Две жени от Калофер обещаха в понеделник да донесат 700 лева, като едната е снаха в Калофер и е от Англия. Звъняха ми българи от цял свят, от Германия, от Сингапур….Над 30 обаждания от цял свят имам за денонощие. Не съм очаквал такава вълна от съпричастност. Не съм очаквал, честно. Трябва много строга отчетност на парите, които се харчат да направим. Всичко ще е с фактури, за да можем после да се отчетем пред хората”, казва и кметът Боньо Бонев, който е силно притеснен да не би някой да го обвини в злоупотреба. Неговите очаквания са, че парите за лечението на дядо Васил са вече събрани, но със сигурност дали това е така ще може да бъде потвърдено в понеделник.

„Не знаем все още. Предполагаме, че парите са събрани, но ако обявим, че са събрани, а не са, то тогава какво ще правим? Ще знаем в понеделник, когато банката отвори и проверим сметката”, казва и секретарката. Със сигурност и тя, а и кметът не си правят илюзии, че възстановяването на дядо Васил няма да приключи с операцията. След като лекарите поставят пирона, ще трябва старецът да бъде посещаван от рехабилитатор, за което също ще са нужни средства. Може да потрябват пари за помощни средства, като проходилка, патерици или нещо друго, казват хората от Кърнаре, като обещават да дават отчет за всяка похарчена стотинка.
„Няма да позволим парите да се изразходят за нещо друго, освен за лечението на дядо Васил. Аз ще водя списък на всички разходи, които ще са с фактури”, обещава Благовесна, която вече е започнала да изпълнява обещанието си.

Кметът я допълва, че хора продължават да му звънят. „Обади се една жена от София, която ми каза, че ако не достигат средства, да й звънна и тя ще допълни сумата. Тази жена ми каза, че нейният вуйчо така е починал преди години. Паднал от стълбата, счупил си крака, същата работа. Георги Пандарев от Карлово обеща да преведе 250 лева. Едни други момичета от чужбина са събрали 1300 лева и казаха, ако вече сме събрали парите, че няма да ги превеждат. Само да сме им кажели, да знаят, за да ги дарят за друга кауза. Но преди понеделник няма как да знаем какво има в сметката”, повтаря кметът на селото.

Той получил още едно важно обаждане. Звъннал му лекар от частна болница в Пловдив и му казал, че при тях цената на пирона е 1500 лева, но те са готови да извършат напълно безплатно операцията на дядо Васил и да не му взимат пари за консуматива. Дали кметът Боньо Бонев е разбрал правилно и наистина ли има такова предложение, също ще бъде уточнено в първия работен ден от новата седмица. Дотогава дядо Васил Анастасов е в очакване в кой от близките дни ще бъде откаран до Пловдив за жадуваната операция. „Лично аз ще закарам дядото, с моята кола. За това няма да има проблеми”, обещава кметът на село Кърнаре.