На 16 април Ердоган свиква референдум, на който турците ще гласуват за пакет от конституционни промени, бележещи преход от парламентарно към президентско управление.

Целта на Ердоган е да концентрира огромни правомощия в собствените си ръце и да смаже своите опоненти, като реално, по този начин, той ще стане доживотен султан.

Напрежението между Турция и Холандия произтича директно от неоосманистката доктрина на Ердоган, която ние проспахме и която е кратко и ясно дефинирана в „Стратегическа дълбочина“ на Давутоглу - Турция трябва да има право да се меси навсякъде, където има турски малцинства, най-вече на Балканите.

В момента се правят опити за тежка намеса в българските избори, чрез организираната подкрепа за ДОСТ на Местан. Ако ДПС беше създадена, за да е патерица на БСП, за да прокарва руските интереси в България, както и за да се овладеят всички важни държавни ресурси и активи, то ДОСТ е директен проводник на съвременната турска проислямистка политика в страната.

В този ред на мисли, вчерашното предупреждение на Ахмед Доган, че предстои „трансфер на конфликти в България и Европа“ е доста плашещо. Малко по-рано и турският външен министър каза, че Европа трябва да очаква „свещени войни“, а в най-песимистичните си анализи анализаторите прогнозират, че Ердоган ще отвори границите и ще пусне бежанците насам, па дори и за малко, па дори и да покаже, че контролира ситуацията.

Точно в момента на мен ми е адски важно да чуя позицията на всички партии, които се канят да ни управляват, по следните въпроси:

Как ще гарантирате националната сигурност, ако Ердоган реши да отвори границите?

Как ще коментирате изказванията на няколко водещи западноевропейски политици, че Балканите биха могли да бъдат превърнати в „бежански лагер“, което би могло да се изтълкува и като опит на Европа да изтъргува Балканите в името на собственото си спокойствие?

Въобще, имате ли някаква ясна визия за оцеляване в тази турбулентна ситуация и каква е тя?