Под кръстосан огън от депутатски въпроси и епитети по негов адрес попадна здравният министър Петър Москов.
Москов дойде в пленарна зала, за да обясни за пореден път за ваксините, внесени като дарение от Турция, и се изправи пред неодобрението на БСП и ДПС."Ние мислим за вас като за бивш министър на здравеопазването. Това каза от парламентарната трибуна народният представител на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев, обръщайки се към министъра на здравеопазването Петър Москов.„За този акт, в други държави се подава мигновено оставка”, посочи Кърджалиев. „В този дебат Вие се проявихте като завършен популист и рафиниран популист. Вие ни вкарахте в един виртуален свят, където има илюзии, алиби и мечти, но няма истина”, допълни той. По думите му, верифицирането на истината по този казус трябва да бъде осъществено от Прокуратурата. „Всичко, което казахте, е лъжа – по отношение на вноса на двете ваксини, по отношение на състава на „Петаксим" и по отношение на сертификата за качество”, коментира още Кърджалиев.

По-рано министърът заяви, че според удостоверение на производителя ваксинaта "Пентаксим" е произведена и тествана съгласно процедурите. Той описа цялата верига от производството на ваксината до вноса й в България.

„Нека българските граждани да бъдат спокойни. Крайният продукт се опакова от турски завод съгласно лиценза на френската фирма. Петият компонент от ваксината се доставя в Турция като краен продукт, т.е. от Франция в Турция отива същият продукт, който иначе идва от Франция направо в България като част от него се допакетира в Турция", обясни той.

„Възникнаха съмнения дали този турски завод има качеството. Той има такъв набор от документи, удостоверения за добра производствена практика“, посочи още министър Москов. Той подчерта, че ваксината внесена от Турция е внесена съгласно имунизационнния календар на Република България.

"На вас ваксина за бяс дали ви е правена?" Това попита депутатът от левицата Филип Попов колегата си от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

Но репликата е част от разгорещените дебати , които в момента се вихрят в пленарната зала по време на разисквания по изпълнение на общата политика за задължителните имунизации.

Хасан Адемов заяви, че Москов е създал грандиозен публичен скандал с европейски отзвук, а сега искал "да се измъкне като бяла нинджа". Но всъщност било време здравният министър да каже: "Аве, Цезаре, най-новият съветник те поздравява!"

Опозицията масово обвини Москов, че с действията си е насадил у българите страх от имунизациите. 

Междувременно стана ясно, че БДЦ и РБ ще подкрепят проекторешението министърът на здравеопазването да докладва в НС за ваксините два пъти годишно. Шефката на ПГ на БДЦ Красимира Ковачка заяви от трибуната на НС, че поради забавяне на реакция от страна на министерството, темата за ваксините ненужно се е изострила. „Десетки предавания и статии наводниха медийното пространство. За демократичния процес това е добре, но от друга страна това е чувствително за родителите и работи в ползa на антиваксинални намерения“, посочи д-р Ковачка. По думите й, е време да се обединят около обща позиция, за да може да се успокои общественото мнение и да се завърши нормално процесът.

„Два са пунктовете,около които може да търсим обща позиция. Ваксините, получени от Турция са безопасни, което трябва да бъде потвърдено от националните консултанти и регулатори в кратък срок. Съществуващите административен нарушения трябва да се разследват, докажат и санкционират“, каза Ковачка.