Двайсет жени бяха избрани в местните органи на властта в Саудитска Арабия, след като на изборите в събота жените за първи път в историята на кралството получиха активни и пасивни избирателни права, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на резултатите от гласуването.

Близо 7000 кандидати, от които 979 жени, участваха в надпреварата за места в общинските съвети, които са единствените органи на властта, избирани от саудитските граждани. На предишните две гласувания за общински съвети през 2005 и 2011 г. можеха да участват само мъже.

Двайсетте избрани кандидатки представляват едва един процент от почти 2100-те места, определени за заемане чрез гласуване, но дори ограниченият успех се смята за напредък за жените, които преди това бяха напълно изключени от изборите.
Въпреки че няма квоти за общински съветнички, още 1050 места се определят с одобрението на краля, който може да използва властта си, за да осигури по-голямо представителство на жените.

Животът на жените в Саудитска Арабия е подложен на доста ограничения - те не могат да шофират и по много въпроси като брак, пътуване и висше образование решаваща дума имат мъжете по силата на закони за настойничество.

САЩ приветстваха изборите в Саудитска Арабия, на които за първи път можеха да участват жени както като кандидати, така и като гласоподаватели.

Държавния департамент определи това като "важна стъпка за Саудитска Арабия по пътя към изборен процес, който да включва по-широк кръг от обществото и благодарение на който всички граждани да бъдат представени в органите на властта, отговорни пред населението".
 

/БТА/