Оказва се, че джниджифълът е подправка, която в България много подценяваме. Малко известен факт е, че при пържене подправката неутрализира свободните радикали, които се образуват в мазнината при висока температура. Това е и още едно потвърждение за здравословните аспекти на китайската и индийската кухня. Джинджифилът си е антиоксидант и, без да го пържите. Нарежда се по сила до червените боровинки и нара. Ако пробвате да го хапнете суров, ще си е истинско изпитание – доста интензивен парещ вкус, в съчетание с аромат на лимон. Тези качества се дължат на специфичните етерични масла. Ароматът се запазва при сушене и смилане на прах – тогава се употребява за популярните джинджифилови бисквити, за ароматен хляб (gingerbread) и куп други сладкиши. На прах вече по-лесно се приема с лечебна цел, тъй като вкусът е доста по-мек. Джинджифилът стимулира храносмилането и подобрява перисталтиката на червата. Освен това, успокоява лигавицата на стомаха и балансира секрецията на стомашни сокове. Коренът е отлично средство за пречистване на организма и за отслабване. Интересът към него се засилва в сезона на настинките поради антисептичните му свойства. При болки в гърлото помага запарка от джинджифил, с която се прави гаргара. Любопитен факт е, че джинджифилът се приема и като бира! Възникнала в Англия, тя е сладка, ароматна и газирана от ферментацията. В домашни условия  се произвежда също много лесно. Джинджифилът разширява кръвоносните съдове, предпазва от мозъчни удари и сърдечни атаки. Народната азиатска медицина използва подправката за лечение на някои видове рак. Лекарите са далеч по-предпазливи с тези твърдения. Все пак, резултатите от изследване, проведено в Университета в Мичиган, сочат, че джинджифилът унищожава злокачествените клетки при рак на простатата или на яйчниците. За целите на проучването са култивирани ин витро колонии злокачествени клетки. Въпреки че лабораторните условия на експеримента са много различни от реалния процес на злокачествените заболявания, учените са на мнение, че резултатите от експеримента са обнадеждаващи. Употребата на ароматния корен не спира дотук! Ако се сещате за маринования джинджифил, които се сервира със суши, той служи за изчистване на вкуса след всяка хапка със сурова риба. Естествено, помага на храносмилането и е допълнителен антисептик! Лесно може да си го приготвите като го нарежете на тънки лентички с белачка за картофи, леко го бланширате и го накиснете в марина за туршия. Килограм джинджифил струва около 7 лева, а една грудка излиза под левче!