При смесване на храносмилателни ензими от пчели и смолисти вещества от растителен произход се образува лепило с уникална формула – прополис. Пчелите използват прополис за защитата и дезинфекция на кошера и медената пита, а човекът – за лечение.

Въпреки факта, че прополис съществува още от началото на времето, съвременната медицина все още продължава да разкрива повече и повече от неговите лечебни свойства. За да използвате този продукт може да приложите най-различни начини: течност чрез добавяне на мляко (супер смес за лечение на кашлица) или под формата на тинктура за вътрешно и външно приложение.

Борис Болтов

Академик Борис Болтов

Академик Борис Болтов е руски учен. Той има публикувани много научните трудове в областта на химията и биологията. Популярен е в Русия и по света със системата за здравословно хранене, която има за цел да даде нов живот на клетките. Академик Болтов има подчертан интерес към някои природни продукти, като прополиса. И неговият интерес съвсем не е случаен.

При вътрешен прием тинктурата от прополис повишава имунитета, намалява възпалението, действа като антиоксидант. Спектърът на активност, когато се прилага локално, е доста по-широк: дезинфекцира и лекува рани, регенерира кожата, има обезболяващо свойство и убива гъбичките.

Лекарите предписват това природно лекарство при най-различни състояния и заболявания: за лечение на ангина, фарингит, синузит, отит, трахеит, бронхит, пневмония. Прополис се ползва за премахване на вирусни инфекции (грип, херпес), за всички зъбни патологии. В гинекологията се ползва при ерозия на шийката на матката и дори за лечение на стомашни заболявания.

Препоръчително е да си купувате тинктура от прополис от аптеката. Не е толкова скъпа, а количеството стига за достатъчно дълго време.

КАК ДА СЕ ПРИЛАГА ТИНКТУРАТА ОТ ПРОПОЛИС?

1. При фарингит и тонзилит се прави гаргара с тинктура, разредена във физиологичен разтвор в съотношение 1: 10.

2. Със същата концентрация се прави разтвор за изплакване на устата при проблеми със зъбите.

3. Когато има синузит се прави носна промивка с прополис в съотношение 1: 15.

4. При отит се напоява парче памук и се слага в ухото. Съотношението прополис вода е пак 1:15.

5. Като тонизиращо средство се взимат 15-20 капки тинктура, разтворени в една супена лъжица мляко или вода и се пие 30 минути преди хранене.

6. За лечение на стомашни разстройства 15-20 капки тинктура трябва да се разредят в 100 мл топла вода и да се пие 30 минути преди хранене.

7. Кожни лезии, афти, херпеси, гъбични инфекция на краката и ноктите, както и пърхот се лекуват като се ползва неразреден препарат с бинтове или чрез намазване.