Не само шофьорите, но пешеходци и колоездачи активно допринасят за транспортния хаос на Пловдив, показа експеримент на Марица.бг.

Репортер на най-четения регионален портал у нас засече за четвърт час  "в крачка" поне 30  минувачи да газят Закона за движение по пътищата на едно на едно от най-натоварените кръстовища в града – това на Сточна гара. Пресичат на червено, пресичат където им падне под оглушителния писък на клаксони и скърцащи гуми.


Погазването на закона от страна на пешеходците сякаш е нов национален спорт - толкова хъс демонстрират нарушителите. Ако водач им направи забележка - следва агресивен отговор, често налитат и за физическа разправа.

„Не може повече така! Нас ни дебат за всеки мигач, а те си пресичат където, когато и както им падне. После виновните сме винаги ние. Хората в България нямат елементарна култура за движение по пътищата,” недоволстват водачите.
Шофьорите настояват общината и полицията да приложат много по-жестоки мерки срещу неправилно пресичащите пешеходци.


„Ако не се реже до кокал, никога няма да се оправим. Да сложат тук един полицай и всеки, който мине на червено да го глобяват. И то не 10-20 лв, а в пъти повече. Я му напиши една глоба за 500 лв. и да видим тогава дали ще пресича втори път неправилно”, разпалено поиска Жоро от Тракия докато чакаше с Пежото си на светофара.

Колоездачите, за чиито нужди Общината опаса целия град с велоалеи, продължават масово да не зачитат никакви правила. Те създават по-големи безредици по пътищата и от пешеходците. „Редовният им номер е с висока скорост да изскачат на платното от пешеходната зона при червен за тях светофар, за да се включат в автомобилното движение, което в този момент е на зелено. Как да реагираш в такава ситуация, когато от нищото ти изскочи пред колата”, вайкат се шофьорите./Марица.бг