Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призна в интервю за Ройтерс, че е имало значителни пропуски в работата на разузнаването преди опита за военен преврат и обеща бързо да преструктурира въоръжените сили.

В първото си интервю след обявяването на извънредно положение Ердоган каза, че е възможно да бъде направен нов опит за преврат, но това ще бъде много трудно, защото сега властите са много бдителни.

"Съвсем ясно е, че имаше значителни пропуски и недостатъци в нашето разузнаване, няма смисъл да го крия или отричам", каза Ердоган в двореца си в Анкара.

Предстоящата среща на Върховния военен съвет на 1 август, извършващ надзор на въоръжените сили, може да бъде изтеглена с една седмица, за да бъде обсъдено тяхното преструктуриране. Съветът включва министър-председателя, министъра на отбраната и началника на генералния щаб.

"Те работят заедно по въпроса и много скоро ще се появи нова структура, в която ще бъде влята свежа кръв", каза Ердоган.

Ройтерс отбелязва, че президентът е изглеждал спокоен и сдържан по време на цялото интервю, но охраната вътре и около просторния дворцов комплекс е била засилена. В градините били разположени специални полицейски части, а на пътищата, водещи до двореца, са били направени импровизирани контролно-пропускателни пунктове, включително с боклукчийски камиони, блокиращи достъпа до комплекса.

Ердоган каза, че нищо не пречи да бъде удължено извънредното положение и след изтичането на трите месеца, ако е необходимо. Това ще позволи на правителството му да предприеме бързи мерки срещу поддръжниците на преврата и ще позволи на президента и кабинета да заобиколят парламента в издаването на нови закони, включително да ограничат правата и свободите, ако сметнат за добре.

Ердоган каза, че движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото смята за мозък на опита за превземане на властта, ще бъде третирано като поредната сепаратистка терористична организация, каквито са и кюрдските въоръжени групировки, с които държавата се бори от три десетилетия.
 

/БТА/