„Можем във всеки един момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси“. Това е заявил турският президент Реджеп Ердоган на среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президента на Европейския съвет Доналд Туск. По-рано днес, гръцкият сайт euro2day.gr разкри разговора, състоял се на 16 ноември 2015 г., по време на срещата на върха на Г20 в Анталия.

От стенограмата става ясно, че първоначално Ердоган поздравява Туск и Юнкер за срещата на върха от 5 октомври.

Те му отвръщат с благодарности за организацията на форума в Анталия, като Юнкер подчертава добрия прогрес в преговорите с Турция, но посочва, че всичко – миграцията, присъединяването, визите – трябва да бъде разглеждано в пакет.

Следват разяснения, че Европейският съюз предлага на Турция 3 млрд. евро за две години, а турският премиер Ахмет Давутоглу настоява за 3 млрд. евро на година.

Ердоган пита дали предложението е за 3 или 6 млрд. евро. Когато Юнкер потвърждава, че сумата е 3 млрд. евро, турският президент отговаря, че Турция въобще не се нуждае от парите на ЕС.

„Можем във всеки един момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси“, заявява Ердоган.

„Ако кажете, че става дума за 3 млрд. евро за две години, въобще нямаме какво да обсъждаме. Гърция получи повече от 400 млрд. евро по време на кризата с еврозоната. Ние трябва да инвестираме част от тези пари в зона за сигурност в Сирия, което би решило всички проблеми с бежанците“, допълва турският президент.