Огромното мнозинство французи - над 80 на сто, смятат президента на САЩ Доналд Тръмп за опасен политик и дават отрицателна оценка за качествата му на държавен лидер. Такива са резултатите от проучване на службата "Одокса", поръчано от държавното радио "Франс енфо" и в. "Фигаро", предаде ТАСС.

Данните от интернет анкетата, осъществена на 7 и 8 ноември, бяха огласени точно преди Тръмп да пристигне във Франция - на 11 ноември президентът на САЩ ще участва в тържествата по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, посочва агенцията.

Осемдесет и три процента от анкетираните французи заявяват, че в очите им Тръмп е "опасен политик", а 84 на сто го смятат за "расист". А две трети от състава на тази група подчертават, че качества като смелост, компетентност и ефективност са "слабо присъщи" на Тръмп, предава БТА.

Нещо повече, 80 на сто от французите нямат никакво желание в страната им да дойде на власт подобен политик. Противно мнение споделят само привърженици на крайнодесния Национален сбор, бившия Национален фронт. Участници в допитването посочват, че името на Тръмп буди у тях най-вече асоциации с Марин Льо Пен, оглавяваща тази партия.

Според 90 на сто от участниците в проучването предприеманите от Тръмп протекционистки мерки в икономиката, по-специално вдигането на митата върху металите от внос и други стоки, ще се отразят зле на Европа. Но 57 на сто признават, че тези инициативи ще бъдат полезни за икономиката на самите САЩ и ще създадат там нови работни места.