Френският министър на финансите Бруно льо Мер призова САЩ „да вложат разум“ в задаващата се търговска война, предава AFP.

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви в събота за агенцията, че Съединените щати трябва да избягват вкарването на света в сценарий за "оцеляване на най-силния" чрез реципрочни търговски мерки.

Ль Мер каза, че Европа като цяло е притеснена от това, че е въвлечена в световна търговска война, която ще остави всички като "губещи", след като американският президент Доналд Тръмп предприе мерки за отмъщение като наложи на Китай и традиционните съюзници ЕС, Канада и Мексико допълнителни мита.

"Ние всички, особено европейските страни, сме разтревожени от търговската война, която беше стартирана преди няколко седмици", каза Льо Мер пред АФП от Буенос Айрес, където се провежда двудневната среща на министрите на финансите на Г-20.

"От тази търговска война ще има само губещи, ще унищожи работни места и ще окаже натиск върху глобалния растеж.

"Призоваваме Съединените щати да вложат смисъл, да зачитат правилата на многостранната търговия и да уважават своите съюзници".

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард откри срещата на министрите на финансите на Г-20, като повтори страховете си, че увеличаването на търговските ограничения ще навреди на световния БВП.