Децата от ромската махала в Самоков се хранят на гробищата от храната, която близките по традиция оставят за покойниците на Архангелова Задушница - този факт, станал обществено достояние след публикуван в интернет клип, предизвика стотици възмутени коментари в социалните мрежи вчера.

Видеото обаче предизвика полемика - някои хора застъпиха позицията, че причината за това, което се случва, е мизерията и не може да се каже, че е гавра с паметта на мъртвите. 

Случва се всеки ден, но на Задушница ромските деца идват с чували, защото тогава има много и по-разнообразна храна.

"Просто на Задушница още не си си оставил нещата, които носиш за близките, и вече са грабнати. Чакат, ама нали... малко уважение. Те ще го вземат във всички случаи".

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като оскверняване на паметта на покойниците.

Според други, ако храната не бъде взета от ромските деца, щяла да се развали.

"Идват тук, събират си храна, нищо лошо не правят. Те идват за ядене, не идват да бият или да крадат или да чупят", казва един жител на махалата.

Друг допълва: "Те са малки деца, не можеш да ги контролираш. В тази криза те идват да се наядат, ето за това идват. Те даже с чанти, с чували, събират за една седмица да има да ядат, но имаше полиция".

Хората от Самоков са категорични - само ромските тартори могат да спрат набезите.

Кметът на Самоков отказа да говори пред камера. Заяви, че гробищата се охранявали от полицията в деня на Архангелова Задушница. А охраната, наета от общината, патрулира нощем и пази само от вандализъм - а взимането на оставена храна не било престъпление.

Въпреки това децата, дошли да похапнат на гробищата в неделя, са избягали, щом са видели камерата, допълват от телевизията.