Ерусалим ще бъде столица на Израел независимо от резултатите от гласуването и дискусиите по този въпрос в ООН, заяви израелският постоянен представител в световната организация Дани Данон, цитиран от ТАСС.

"Никакво решение няма да промени очевидната реалност, която е, че Ерусалим е бил и винаги ще остава столица на Израел", се казва в писменото изявление на Данон. "Заедно с нашите съюзници ще продължим борбата за историческа справедливост", добави той, изразявайки недоволство, че проектът за резолюция се разглежда в периода, когато се празнува еврейския празник Ханука, честващ освобождаването на Ерусалим през 2 век преди новата ера.

Израелският дипломат обвини палестинците в опит да пренапишат историята.

Арабските страни се надяват внесената от тях проекторезолюция да получи подкрепата на всичките 14 страни членки на Съвета за сигурност, освен САЩ. Целта на документа е да потвърди съществуващите принципи за разрешаване на израелско-палестинския конфликт, съгласно които статусът на Ерусалим трябва да бъде определен в процеса на преки преговори между страните, припомня БТА.