В Гърция от вчера са в сила нови завишени глоби за неиздадени касови бележки, които варират от 250 до 500 евро в зависимост от вида на счетоводните нарушения, съобщават вестниците.

В циркулярно писмо на финансовото министерство се казва, че глобите растат при констатирани от властите повторни нарушения.

Санкции са предвидени и за данъкоплатците, неспазващи изискванията, свързани с данък добавена стойност.

Изданията поместват също съобщения на статистическата служба за състоянието на икономиката през второто тримесечие на годината с оценката, че интересът на икономическия екип на управляващата коалиция сега е в тази посока, за да бъде реализирана поставената от нея цел за брутния вътрешен продукт на страната.

Статистиците предупреждават, че в резултат на рецесията през първото и второто тримесечие икономиката е претърпяла загуби в размер на около 1,5 млрд. евро в сравнение с 2015 г. и че през втората половина на годината ще трябва да се търсят възможности за нарастване на брутния вътрешен продукт, тоест в рамките на този период следва да бъдат намерени над 91 млрд. евро, за да бъде постигната целта.

Разчетите на финансовото министерство показват, че БВП на Гърция трябва тази година да приключи на нива от 175,944 млрд. евро спрямо 176,523 млрд. евро през 2015 г., пишат още изданията.