В Анкара вече има случай на застрелян шофьор, който не се подчинил на заповед за проверка. Това се случва след въведените мерки във връзка с извънредното положение, което Реджеп Ердоган обяви в Турция, информират от българското МВнР.

Конкретните мерки все още не са официално обявени. Очаква се те да бъдат публикувани утре в Държавен вестник, като в момента турският парламент дискутира предложените мерки, даващи право на органите за сигурност да извършват проверки и обиски, както и правото да използват оръжие в случай на неподчинение на техните разпореждания.

Възможни са също мерки за ограничаване или пълна забрана на трафика по суша, вода и въздух в отделни райони, с времетраене по преценка на органите за сигурност.

МВнР препоръчва на българските граждани да отложат планирани пътувания до Турция до нормализиране на обстановката.

От ведомството своевременно ще информират за предприеманите от турското правителство мерки, като българските граждани, влизащи на територията на Турция, задължително следва да искат разяснения от турските гранични власти за своите задължения.

Предвид предстоящия засилен полицейски контрол и проверки, задължително е българските граждани да носят винаги със себе си документи за самоличност, съветват още от Външно.