Нова организация за преминаване в Гърция е въведена на граничния пункт "Маказа". Причината са километричните опашки през летните месеци. Проблемът е най-голям в събота и неделя, когато през пункта преминават 10 000 автомобила дневно, съобщава БНР.

"Маказа" е вторият по натовареност граничен пункт след "Кулата". Той се използва от хиляди наши и чужди туристи като най-прякото трасе към гръцките плажове. През почивните дни колоната от чакащи да влязат в Гърция автомобили надхвърля два километра. В този случай се прилага новата схема на преминаване, съобщи областният управител на Кърджали Илия Илиев:

Ако трафикът е от българска страна и има натрупване на автомобили, едното трасе от гръцка страна се ползва за изход от България, за да може потокът да бъде разпределен на три трасета. Автомобили, които са от трети страни, да бъдат отделяни в самостоятелно платно, защото те най-много забавят при проверката на документи.

 

Мерки се въвеждат и в Кърджали. По основния булевард, който поема интензивния трафик към Маказа, ще бъдат поставени изкуствени неравности:

Когато пешеходната пътека е повдигната и засилена кола връхлети с висока скорост на пътеката, мерките няма да са ефикасни. Затова изкуствените неравности ще се изградят преди пешеходните пътеки от двете страни.