След напрегнати преговори през целия ден на 9 февруари и спешни срещи на политици заради обстановката на граничните пунктове, бе вдигната блокадата на българо-турската граница, съобщава БНТ.

През деня имаше блокади и контраблокади. Напрежението ескалира още сутринта, когато гръцки фермери насочиха оръжие срещу наши шофьори. 
Пореден ден блокади, гърците увеличават продължителността
9 фев 2016 09:08
9
Към Гърция през Кулата – ни с камион, ни с кола
8 фев 2016 16:22
7
 
Както съобщи и Dnes.bg, на място пристигна и министър Ивайло Московски, както и други представители на властта. Българските държавници преговаряха с представители на стачкуващия комитет, с полицията на Серес, с областния управител и около 20.30 часа бе постигнато споразумение да бъде отворена границата.
 
Блокадата, обаче не е окончателно премахната. Това, което постигнаха българските власти с гръцките фермери е да бъдат пропуснати всички чакащи тирове от двете страни на границата. Камионите започнаха да преминават, но това ще е така, докато колоната не свърши. След това гръцките фермери отново ще блокират границата.
 
Този път, обаче ще има точно фиксирани прозорци, в които камиони и автомобили ще имат възможност да преминават границата. Това време ще е от 11.00 часа до 16.00 часа - общо 5 часа.
 
"Не е идеалното решение, но е най-доброто, което може да се постигне в момента, за да няма бедстващи чакащи в автомобилите и да се нормализира трафика", каза Ивайло Московски.
 
От гръцките власти увериха, че ще бъде осигурен коридор за камионите до Игуменица. Шофьорите още не вярват, че днес отново няма да има блокади и не са сигурни, че ще могат да преминат.