Хилари Клинтън е победила Доналд Тръмп във вторите им кандидатпрезидентски дебати в Сейнт Луис, щата Мисури, според допитване на телевизия CNN, предаде ТАСС.

Резултатите показват, че 57 на сто от анкетираните са посочили кандидатката на демократите за победил; 34 на сто са отговорили, че Тръмп се е представил по-добре.

Допитването няма общонационален характер и в него са преобладавали привърженици на Демократическата партия, отбеляза CNN.

В дебата Доналд Тръмп постоянно прекъсваше Клинтън, но тя не се намесваше, когато той говореше - нещо, което бе отбелязано от модераторите. Тя се усмихваше отвреме навреме, правеше кратки забележки и често сядаше, за да изслуша Тръмп. Той крачеше из залата, не сядаше и сочеше Клинтън, когато се обръщаше към нея и стискаше устни, докато тя говореше, отбелязва АП.

На въпроса с какво Клинтън предизвиква възхищението му, Доналд Тръмп отвърна: "Тя никога не се предава, не се отказва и аз уважавам това, тя е борец", каза Тръмп.

Клинтън заяви, че уважава децата на опонента си, предаде ДПА. "Неговите деца са невероятно способни и предани и според мен това говори много за Доналд". "Не съм съгласна с каквото и да било друго, което той казва или прави", подчерта Хилари Клинтън.

Във връзка с думите на Тръмп: "Изобщо не харесвам Асад. Но Асад убива Ислямска държава. Русия убива Ислямска държава", Асошиейтед прес отбелязва, че това не е вярно. За сирийския президент Башар Асад Ислямска държава е една от многото терористични групировки, които застрашават неговото управление, но неговите военни не се сражават срещу нея, а срещу сирийските опозиционни групи, някои от които са подкрепяни от САЩ.

Срещу Ислямска държава се бори коалиция начело със САЩ и с помощта на Турция, която осигурява обучение, съвети и доставки за сирийски арабски и кюрдски бойци. Москва твърди, че се бори срещу екстремистите от Ислямска държава в Сирия, но голямото мнозинство от нейните въздушни удари са насочени срещу опозиционни групи, застрашаващи управлението на Асад, добавя АП.

Кандидатката на Демократическата партия за Белия дом Хилари Клинтън заяви снощи във втория дебат с републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, че иска разследване дали Русия извършва военни престъпления в Сирия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Руските военновъздушни сили със сигурност полагат усилия да разрушат Алепо, каза тя. "Русия не прояви никакъв интерес към Ислямска държава. Единственото, което интересува руснаците, е да запазят Асад на власт", добави Клинтън. Според нея трябва да бъде поискана отговорност от сирийския режим и руските му покровители за военните им престъпления в Сирия, съобщи ТАСС. Ако бъде избрана за президент, тя ще наложи в Сирия зона, забранена за полети, ще сътрудничи по-тясно на място с партньорите на САЩ и ще оказва натиск над Русия. Русия иска Тръмп да стане президент, заяви Клинтън. Изпращане на американски сухопътни сили в Сирия би било сериозна грешка и тя няма да го направи, но ако стане президент, Ислямска държава ще бъде изтласкана от Ирак. Освен това тя ще обмисли евентуално въоръжаване на кюрдите.

Изобщо не харесвам Асад, но Асад громи Ислямска държава заедно с Русия и Иран, отвърна Доналд Тръмп. Той каза, че обвиненията на Клинтън и обкръжението й срещу срещу Русия са политически мотивирани и може би нямат реални основания. "Забелязал съм, че всеки път, когато се случи него лошо, те обичат да казват, че това е Русия", каза Тръмп, цитиран от ТАСС. "Обвиняват Русия, защото разчитат по този начин да хвърлят сянка върху мен. Нямам никакви дела в Русия, нямам кредити от Русия", подчерта той.

Тръмп призна, че е използвал данъчния кодекс, за да избегне да плаща данъци след загуби в бизнеса му през 1995 г., предаде ДПА. Той каза, че плаща огромни данъци, но е използвал данъчно облекчение, което му е дало възможност да не плаща федерални данъци върху доходите в продължение на 18 години. Наред с това републиканският кандидат обвини съперничката си, че се обявява за данъчни облекчения в полза на богатите.

Той каза, че ще похарчи над 100 милиона долара от личните си пари в предизборната надпревара и попита Клинтън: "А вие защо не използвате лични пари в кампанията?"

(БТА)