82 крави и телета на фермер от хисарското село Беловица са били умъртвени вчера от ветеринари. Труповете са загробени на специален терен от 80 декара, определен от община Хисар. Междувременно вчера са починали 3 крави на животновъд от Красново, но съмненията са, че добитъкът е издъхнал от преяждане с трева. Животните на фермера от Беловица Цонко Петров беше болно от нодуларен дерматит.

Положителната проба доведе до избиването на всички останали крави и телета на животновъда, който сподели пред БЛИЦ, че това е основния му поминък и не знае от сега нататък как ще се справя и какво ще прави. Според закона той няма право 1 година да отглежда говеда във фермата си. Утре в 9 часа животновъди излизат в съседното село Красново на протест. Те ще блокират пътищата за Пловдив и Стрелча с настояване държавата да им достави спешно ваксини за ваксинирането на кравите.

Ваксини обаче ще има чак след 15 дни, съобщиха миналия ден по време на първия протест на животновъдите от Агенцията по храните. Хората, които отглеждат стадата, са притеснени, че докато бъдат вкарани ваксините от чужбина и стигнат до фермите, животните в Красново, Мало Крушево и Беловица ще се натръшкат от страшната болест и положението ще стане бедствено.