Насред  неделната политическа скука българските новинарски емисии – или поне някои от тях- се разнообразиха с информацията за масов бой между футболни хулигани на мач в Пловдив между местния “Локомотив” и гостуващия от София ЦСКА. Ако мачът не е бил прекъснат по тази причина, вероятно и толкова внимание нямаше да бъде обърнато на нещо толкова обикновено, като футболното хулиганство. Обаче…

Обаче от Русия,  откъдето от 1944 г. насам идват лошите новини за България ( дори и когато сме убедени първоначално, че са добри) и този път ни “отвориха очите”. Оказва се, че става дума за …руска провокация, която няма как да мине за “фалшива новина”, защото е разобличена от руска медия, цитирана от сайта на пловдивския вестник “Марица”:

“Тартор на една от мощните фракции в агитката на Спартак Москва е сред най-пострадалите от меллето на Лаута. Това е Максим Тук ( на снимката по-долу-бел. ИИ), който е лидер на влиятелната фракция “Туки”. Максим има и телевизионен канал в мрежата посветен на ултрас културата. Новината за участието на Тук в баталните сцени на Лаута бе разпостранена и от руския сайт Фанат1к.ру.

На видеозаписите се вижда, че Максим с още един свой сънародник са на около 100 метра от червената агитка още преди да започне чупенето на оградата. Не се забелязва обаче руснакът да провокира с нещо публиката на гостите. В крайна сметка Тук изяжда най-много бой и е отведен за медицинска помощ.” http://sport.marica.bg/article/read/91330

Дотук – ( нямаше да има ) нищо особено. В края на краищата великата Русия не може да бъде обвинявана за всички велики гадости, които нейни граждани вършат. Така че нека подчертая: не става дума за “ръката на Москва” или нещо подобно в този случай.

Става дума обаче за един български рефекс, който действа безотказно като крясък “седни” към дресирано куче.

Когато шведски кретен ритна в главата българска камериерка това се превърна тук не само във водеща новина, развивана, дундуркана и повивана, поливана със сълзите на самосъжаление на арестувания като безценно новинарско цвете – любима на телевезиите. Те онагледиха многократно с видозаписи свинщината на виновника и не спряха да ни го демонстрират до степен всички да запаметим разплаканата в съда физиономия.

Можете ли да си спомните поне един аналогичен случай, промъкнал с през оскъдната цедка на полицейските архиви, с участие на руски пияница, побойник или прочее скандалджия, който да е бил  ухажван по подобен начин визуално от нашенските телевизии? То не бяха нападения над лекари и полицаи или предизвикване на масови побоища в заведения от страна на пияни руски мутри във Варна и Поморие, и какво ли още не. Обаче нито веднъж “това” не се превърна в телевизионен сериал с показване на конкретните извършители. Явно, щом са руснаци, за тях “шведския синдром” на извънредното медийно любопитство не важи.

Или от пияните руснаци се очаква да вършат гадости, докато от гражданин на възпитаната Швеция не се предполага нищо подобно и поради това шведът трябва да бъде закован на телевизионната дъска на позора , а мутрата му демонстрирана до втръсване на и без това убедените колко е гадна български зрители?

Проблемът, както вече отбелязах, не е в националността на провокаторите от мелето в Пловдив, а в автоматичното пасуване на българите колчем стане ясно, че са руснаци. За какво ви говори това, освен , че филмът у нас продължава да е съветски, колкото и да се опитват да го изкарат шведски.

Share on Facebook