В мобилния телефон на сириеца, който се взриви в южногерманския град Ансбах, провинция Бавария, е бил намерен видеоклип на арабски, който показва, че става дума за терористична атака, каза вътрешният министър на провинцията Йоахим Херман, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Преводът на записа показва, че сириецът ясно обявява, че действа в името на Аллах и дава клетва пред лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, че ще отмъсти на германците, защото те убиват мюсюлмани, каза Херман на пресконференция.

Според министъра след това видео няма съмнение, че става дума за терористична атака от ислямистки подбуди.

Единственият загинал при атентата в Ансбах бе самият сириец, който е бил кандидат за убежище в Германия. 12 души бяха ранени. В квартирата на терориста са намерени химикали за изработване на самоделни бомби - солна киселина и очистител на алкохолна основа, както и салафитски печатни материали.

Според федералния вътрешен министър Томас де Мезиер сириецът не е бил депортиран в България, както било предвидено, заради неговата "психологическа нестабилност". Той имал склонност към самоубийство и известно време се е лекувал в психиатрична клиника. Атентаторът два пъти е опитвал да се самоубие.

През декември 2014 г. молбата му за убежище в Германия е била отхвърлена. Тогава властите взели решение да го върнат в България, където бил първоначално регистриран. На съда обаче били предоставени резултати от медицинския му преглед, които говорят за психическа неуравновесеност, и затова депортирането му било отложено.

Междувременно, терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за самоубийствения бомбен атентат в Ансбах снощи, съобщиха Ройтерс и ДПА. Новинарският сайт на групировката - Амак, пусна съобщение, че един от нейните "воини" е извършил атаката, при която бяха ранени 15 души, а загина само атентаторът.

"Той извърши тази операция в отговор на призива да се удрят страни от коалицията, която се бие срещу "Ислямска държава", пише Амак.

(БТА)