Четири имота, част от строящи се жилищни имоти, ще бъдат дарени на Община Пловдив срещу инвестиция в инфраструктура им. Предложенията ще бъдат гледани на общинската сесия в понеделник.

Три от имотите, с площ от близо 2 дка,се намират в комплекс на бившия завод Каменица, където в момента се строят жилищни и офис сграда. Те се изграждат от фирма „Сиенит” и новата компания на брата на Иван Тотев - Георги. Два от имотите са дарени през фирмата „Каменица Хилс Резиденсис”, а другият от „Каменица офис парк”.

Последният имот, който е с площ от 1,1 дка, се намира в огромния жилищен комплекс, който се строи срещу Денталния факултет. Дарители са арабският бизнесмен Хюсеин Хюсеин чрез фирма „Торос 13” и Бойко Качулев, който управлява „Финстрой Про” .

Припомняме, че имотите, които ще бъдат дарени на Община Пловдив предизвикаха сериозни дебати на една от предишните сесии. Тогава кметът Иван Тотев и съветникът Божидар Здравков влязоха в челен сблъсък.

Тогава градоначалникът обясни, че  проблемите с такъв тип терени са из целия град и често се изпада в нелепи ситуации. Той даде пример, че нови комплекси се строят, а частните терени отредени за улици не се даряват на Община Пловдив, а искат от нея да ги отчуждят.

„Те не могат да си завършат строителството, но вместо да ги дарят и ние да изградим улица там, те искат да им отчуждим земята…”, каза кметът и призова собствениците на такъв тип имоти да ги даряват на Община Пловдив, която може с парите да изгради заложените улици през комплексите.