Новият генерален секретар на ООН най-вероятно ще е португалецът Антониу Гутериш. На вчерашното гласуване в Съвета за сигурност на световната организация той събра 13 гласа "окуражавам" и само 2 "без мнение".

По първоначални данни от снощи Ирина Бокова се е класирала на четвърто място, а Кристалина Георгиева – на осмо място.

"Ирина Бокова имаше по-дълга кампания, има си място в системата на ООН и може би това повлия в крайна сметка за това придвижване. Престижно е, добре е за нея и за България това признание, независимо от вътрешните спорове, които имахме", заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR проф. Петранка Филева от Дружеството за ООН в България.

Заедно с нея темата коментира и Екатерина Димитрова, която е главен редактор на сайта UNA.News - България.

Макар че не зае първото място в класацията, по последни данни на Ройтерс Ирина Бокова се класира втора. Това даде повод да се заговори, че тя ще бъде избрана за заместник на Гутериш и с това всъщност ще се спази ротационният принцип за избор на кандидат от Източна Европа на висока позиция в ООН.

"Относно зам.-генералния секретар в момента има много спекулации и оттук нататък гледаме процеса, всъщност това е един много интересен въпрос. На първо време това, което очакваме да видим, е формалното гласуване на Антониу Гутериш, след което приемането от Общото събрание, след което идва въпросът кой ще бъде неговият заместник. Това е сравнително нова позиция - последните двама генерални секретари са имали свои заместници, интересното е, че е нямало заместник от Източна Европа", посочи Екатерина Димитрова.

Към момента заместниците на генералния секретар са били от Канада, Великобритания, Швеция и Танзания.

Що се отнася до вътрешните сблъсъци за това кой кандидат да предложи България, Петранка Филева беше категорична, че у нас негативният отзвук е бил много по-широко обсъждан, отколкото навън.