Всеки шофьор да изкарва книжка не само за себе си, но и за автомобила си. Тази промяна искат да залегне в Закона за движение по пътищата след обсъждане и гласуване в следващата Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание, пише "Телеграф“. Около идеята са се обединили от всички водещи партии, показа вчера дискусия между тях, организирана от Асоциацията на пострадали при катастрофи.

По данни на Пътна полиция ¼ от инцидентите на пътя са заради технически проблеми по колите, а над 65% от автомобилите в България са на възраст над 15 години. За да намалеят жертвите от катастрофи, от всички водещи парламентарни групи искат да се създаде контрол над автосервизите.

"В София има 5000 сервиза и 85% от тях са в сивия сектор. Трябва да се създаде стройна организация”, категоричен е председателят на Съюза на автосервизите Емил Германов. Той настоява за въвеждане на сервизна книжка, в която да се следи от производството на всеки автомобил какви ремонти са се извършвали. "Трябва тези книжки да са електронни”, допълни бившият шеф на транспортната комисия от Реформаторския блок Настимир Ананиев. "След всеки престой в сервиз трябва да се съставя документ, а и гаранция, че частите по колата са годни, защото сега не е ясно дали след ремонт возилото е годно да е на пътя. Нужно е и майсторите да са с образование”, категорични са от всички водещи партии.

Освен регламент за ремонт на колите, бъдещите депутати настояват за създаването на чисто нов Закон за движение по пътищата. "Той трябва да се раздели на три отделни закона – за правилата и глобите, за обучение и регистрация на превозни средства и за сервизите”, искат представителите на партиите. Те настояват това да се случи в първите шест месеца от приемането на новия парламент.

Следващата Комисия по транспорт да наблегне върху промени, свързани с новите водачи, искат от Асоциацията на пострадали при катастрофи. "Трябва да нямат право да карат мощни коли, да са с придружител, да не се движат по шосетата нощем”, смятат от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и АБВ. Бъдещите депутатите искат и промени при вземането на шофьорска книжка. "Трябва да изкарват изпит на всеки 3 месеца в рамките на 2 години и след това да са правоспособни”, категорични са те. За да не се правят гонки по булевардите пък, от парламентарните групи настояват да се осигурят места, където любителите на високите скорости да си организират състезания. "Скоро такова място ще има в София”, обеща Настимир Ананиев.