Подполковник Левент Тюркан, помощник на шефа на генералния щаб на Турция ген. Хулуси Акар, признал участието си в опита за преврат и разказал как е бил привлечен в движението на Фетхулах Гюлен.

В показанията си той разкрил и как е слагал бръмбари на шефовете си в генщаба по искане на хората на Гюлен, пише опозиционният "Хюриет дейли", цитиран от "24 часа". Турският сайт публикува извадки от показанията на Тюркан.

"Произхождам от бедно семейство. Баща ми беше много беден фермер. Нямахме ниви, нито градини. Първата ми среща с движението на Фетхулах Гюлен бе в годините на средното училище. Бях умен и обещаващ ученик", разказва Тюркан, който е арестуван по подозрение за връзки с гюленистката организация.

"Винаги съм искал да бъда военен и този ми идеал използваха от общността. През 1989 г. издържах приемния изпит във военната академия "Ишиклар". Бях сигурен, че ще го издържа сам. Братята ми в общността също бяха сигурни, но въпреки това ми донесоха въпросника в полунощ преди изпита. Брат Сердар донесе въпросите. Даде ми ги в една къща на общността в центъра на Бурса", пише в показанията на Тюркан. 

"Да, аз съм член на паралелна на държавата структура (така управляващите в Турция наричат движението на Гюлен - б.р). Аз съм от общността на Фетхулах Гюлен", признаава директно Тюркан.

"След като бях назначен за помощник в генералния щаб, започнах да изпълнявам заповедите, давани ми от общността", казва Тюркан.

Той признава и че е слагал бръмбари на бившия шеф на генералния щаб ген. Нечдет Йозел. "Подслушвахме Нечдет Йозел паша с бръмбари през цялото време. Брат, който работеше в Тюрк телеком осигури устройството. Веднъж седмично предавах бръмбарите на брата. Подслушването ставаше по времето на Нечдет Йозел паша, Хулуси Акар паша и Ашар Гилер паша (шефове на генщаба - б.р.). Научих за готвения преврат на 14 юли 2016 г. към 10 ч.", казва Тюркан.

Той е работил като зам.-помощник на Йозел от 2011 до 2015 г., а после е бил повишен до помощник на новия шеф на генщаба ген. Акар.

"Слагах подслушвателното устройство, наричахме го "радио" , то бе голямо колкото два пръстови отпечатъка, на определено място в кабинета на пашата всеки ден и го прибирах, когато си тръгвах вечер. То имаше собствена памет. Батерията му издържаше цял ден. Понякога стаята на шефа на генералния щаб се претърсваше за бръмбари. Естествено аз знаех кога ще са претърсванията и тогава не слагах бръмбарите," пише в показанията.

"Следобед на 15 юли отидох в стаята на ген.-майор Мехмет Дишли. Той също е член на общността. (Дишли е личният секретар на шефа на генщаба Акар, който е държал пистолет, насочен към шефа си и го е душил, за да го принуди да прочете в ефир декларацията на превратаджиите - б.р.)

"Той ни каза: Ще попитам началника на генералния щаб дали ще стане Кенан Еврен или не". (Еврен е ръководител на военния преврат, свалил гражданското правителство на 12 септември 1980 г. и впоследствие става председател на Съвета за национална сигурност, в който освен него влизат командващите видовете сили. На 7 ноември 1982 г. Еврен е избран за президент на републиката на референдум, на който е одобрена и нова конституция - б.р.) Дишли мислеше, че Акар паша ще приеме предложението. Но Акар не го прие. Не можаха да убедят и командващите на различните видове въоръжени сили", разказва Тюркан. Той добавя, че Акар е бил на поста си на 15 юли от 20 до 21 ч. и последно е говорил с шефа на Националната разузнавателна организация - МИТ, Хакан Фидан.

"След като Фидан напусна, към 20 войници от специалните сили в пълно бойно снаряжение влязоха в щаба. Дишли също беше там. След 5 минути Дишли излезе и ни каза: "Влизайте", разказва Тюркан.

Тюркан разказва, че разбрал за бомбардирането на парламента от телевизията. Допълва, че веднага след това започнал да "съжалява", че и цивилни са ранени.

"Когато разбра, че гърмят бомби и има ранени цивилни започнах да съжалявам. Беше касапрница. Всичко това беше направено от движение, което смятах, че работи в името на Бог", пише той, допълвайки, че не се е съпротивлявал на силите на реда, когато е бил арестуван.

"Отговорен съм за тези събития, но не съм предател. Не съм стрелял по полиция или цивилни и никога не бих направил това", завършват показанията на Тюркан.