Агенцията на храните започна засилено проверки в магазините за агнешкото, яйцата, козунаците и всички продукти, които купуват потребителите тези дни. Консумирането на различни продукти и голямо количество води до натрупването на големи количества Е-та в организма и вреди на здравето. Трябва да се притесняваме от всеки продукт,който има прекален дълга годност. Това каза пред БНТ д-р Цветанка Терзиева. Въпросът е какво разбираме под некачествена храна. Това, което беше известно в миналото, в днешно време отстъпва на заден план, защото има много строги контролни органи и дори да се случва е много рядко. Това, което в момента ни застрашава е качеството по отношение на допълнителни химически вещества, които се съдържат в храните или т.нар известни като Е-та, каза Терзиева. Те представляват емулгатори, овкусители, оцветители - всичко,което би могло да удължи живота на един продукт и да го остави в едно такова състояние, че да привлича купувача и да придаде вкус, който ни харесва и въпреки това продуктът да не е полезен и вреден в определени случаи. С това продуктът да ни хареса. Трябва да се притесняваме от всеки продукт,който има прекален дълга годност. Минимални количества консерванти в този продукт не са вредни, но когато консумираме различни продукти и голямо количество с тези Е-та, те се натрупват в организма и стават вече вредни", коментира Терзиева.