Малките градчета в България се превърнаха в места, където единствените пари в брой са пенсиите, които се получават всеки месец. В Родопите има места, където 3 поколения живеят от пенсията на дядото, който някога е бил миньор. А младите са в състояние на „заучена безпомощност”. Точно то бе обяснено вчера от социалния антрополог Харалан Александров по БНТ, като набор от умения, с които човек може да се справя в едно тоталитарно общество, но извън него, когато влезе в динамичния свят, е безпомощен. Такива хора неминуемо стигат до теориите на конспирацията и партиите, които ги изповядват като религия.

При младите от малките населени места, това значи пълна липса на професионални базови умения и познания. Същата класа хора има в американските гета и села. На едното място са афроамериканци, а на другото им викат „бели боклуц”.

Само така можем да си обясним, как вчера в малкия градец Средец двама братовчеди решиха да атакуват с газов пистолет кола инкасо, която носи пенсиите. И единият от тях – Христо Борецов, загина с куршум в сърдечната област. Само преди седмица бил уволнен. След 2-3 месеца работа.

Днес по аналогичен начин двама маскирани млади мъже опитаха да оставят без пенсии бабите си в сопотския квартал Анево. Опряха нож на врата на касиерката, но тя се оказадялан камък и се развика. В чекмеджето до нея вместо куп изстрадани с лишения пенсионерски пари не откриха нищо. И така Слава Богу, не стана необратимата евентуалност от Средец.

Защо има места, където обществото се дели на възрастни и на млади, от които не се получава нищо? А има и такива, където деленето е още по-просто - хората са точно две класи – безработни и чиновници в бюрото по труда.

В случая с Анево, те явно не могат да си намерят работа дори като общи работници във ВМЗ? Може би, защото точно те са от поколението на заучената безпомощност. Според статистиките 300 000 са като тях в цялата страна. Те нямат никакви умения, не знаят езици, не притежават професионални качества и затова са трайно безработни. В социалните мрежи пускат снимки на германски коли или кадри, на които показват мускули и татуировки. Няма с какво друго да се похвалят. И декламират обяснението на всички неудачници – няма да им работя без пари!

А трагичното е, че дори не могат да ограбят поща, пълна с невъоръжени лели./Марица.бг