Вчера се навършиха 69 години от създаването на Китайските военновъздушни сили. По този повод, на провеждащото се в момента Китайско авиационно изложение бе представен за първи път пред публика стелт изтребителят от ново поколение „Дзиен-20", пише bulgarian.cri.cn.

На настоящото изложение могат да се видят 30 основни вида бойно оборудване на Китайските военновъздушни сили, които представляват пореден успех в тяхната реформа и модернизация.

Зам.-командващият на Китайските военновъздушни сили генерал-лейтенант Сю Ансян заяви, че изтребителите „Дзиен-20" вече е въведен в експлоатация и изпълнява бойни мисии. Той може да носи ракети със среден и далечен обсег на действие, както и ракети „въздух – въздух".

До 2020 г. военновъздушните сили трябва в като цяло да преминат един стратегически праг, като бъдат оборудвани с най-модерната техника, а до средата на века да бъдат на световно ниво, за да оказват подкрепа за реализирането на китайската мечта за велико национално възраждане, каза още генерал Сю Ансян.

Зам.-началникът на Главния щаб на Китайските военновъздушни сили генерал-майор Джао Пънмин също посочи, че практическите учения заемат стратегическо място в усилията за бързо повишаване боеспособността.