КНДР няма да използва ядрени оръжия, освен ако суверенитетът й бъде заплашен от страни, притежаващи атомни оръжия, заяви държавният глава Ким Чен Ун, предадоха световните агенции.

Лидерът на Северна Корея направи това изявление на започналия преди ден конгрес на Корейската трудова партия, отбелязва Франс прес. Първият конгрес от 36 години започна с голяма тържественост и както южнокорейското правителство, така и световната общност очакват Ким да опита да го използва, за да консолидира властта си в страната, посочва Ройтерс.

КНДР ще спазва задълженията си за неразпространение на ядрените оръжия и ще се стреми към премахване на ядрените оръжия по цял свят, добави Ким Чен Ун. Корейската партия на трудещите се и правителството на КНДР ще подобряват и нормализират отношенията си със страните, които зачитат суверенитета на страната и са приятелски настроени към нея, дори и в миналото да са били враждебни, подчерта севернокорейският върховен лидер.

Той призова за подобряване на отношенията с Южна Корея и премахване на недоверието и недоразуменията. Ким Чен Ун е правил подобни предложения и в миналото, но те доведоха до преговори между представители на двете правителства, които не постигнаха голям напредък, отбелязва Ройтерс.

Япония трябва да осъзнае колониалното си минало и да се разграничи за него, е заявил още Ким Чен Ун, цитиран от ТАСС. Освен това Токио не трябва да се намесва в процеса на обединение на Северна и Южна Корея, добави той.

Днес чуждестранните журналисти бяха допуснати в сградата на Двореца на културата в Пхенян, където се провежда седмия конгрес на Корейската трудова партия. Журналистите обаче отново не бяха пуснати в заседателната зала, отбелязва БТА.

Партийният форум е първият от подобен мащаб за последните 36 години. Отразяват го общо около 180 акредитирани в Северна Корея (КНДР) журналисти от Китай, Русия, САЩ, Япония, Испания, Франция и други страни.