Вероятният наследник на починалия вчера тайландски крал Пумипон Адулядет, 64-годишният престолонаследник принц Ваджиралонгкорн, е офицер от кариерата в тайландските въоръжени сили. Кралят определя официално своя първороден и единствен син за свой престолонаследник през 1972 г., за да внесе яснота в линията за унаследяване на престола, предаде ДПА.

В продължение на много години кронпринцът не е активно ангажиран с кралските дела, но в последно време започна да играе по-видима роля, участвайки в няколко знакови прояви, свързани с кралското семейство.

През 2015 г. Ваджиралонгкорн поведе масов велопоход под наслов "Карай колело за мама" в чест на 83-ия рожден ден на кралица Сирикит. Вестник "Банкок пост" съобщи, че в проявата са се включили около 40 хиляди велосипедисти. Поради големия успех на събитието принцът организира нов велопоход под надслов "Карай колело за татко" същата година и отново влезе във вестникарските заглавия.

Ваджиралонгкорн прекарваше доста време през последните години в Мюнхен, където живееше, като беше превърнал частната си вила там в свой втори дом. Главната му резиденция обаче си остава в Банкок.

През 2011 г. германските власти конфискуваха частния му самолет "Боинг-737", както се твърди, заради дълг на тайландското правителство към германска компания. Тайландските власти бързо се намесиха и проблемът беше решен.

Поради строгите тайландски закони за обида на кралска особа, предвиждащи между три и 15 години затвор, личният живот на Ваджиралонгкорн не се обсъжда публично в Тайланд.

Той е бил женен три пъти и има пет синове и две дъщери. Всичките му синове живеят в чужбина.

Принцеса Баджракитиябха, първородната внучка на крал Пумипон, беше назначена за посланик на добра воля на ООН за жените през 2008 г., а след това беше тайландски посланик в Австрия от 2012 до 2014 г. Принцеса Сириванавари е моден дизайнер.

Ваджиралонгкорн е роден на 28 юли 1952 г. Принцът има една по-голяма сестра и две по-малки.

Той напуска Тайланд на 13-годишна възраст, за да учи във Великобритания, а по-късно и в Австралия. Завършва австралийската военна академия "Дънтрун" през 1975 г. и получава капитански чин в Тайландската кралска армия.

Според дворцовите правила единствено кралят може да внася промени в линията за унаследяване на престола.

През последните години се появиха слухове, че престолонаследникът може да бъде друг, но през 2011 г. излезе одобрената от двореца биография на краля "Крал Пумипон - делото на живота", където беше ясно заявено: "Няма никаква несигурност около наследяването на трона".

/БТА/