Опасен джигит излезе с джипа си на алеята около Гребната база и блъсна паркирана там кола във водата. След това продължи да шпори с бясна скорост, удари и рани една дузина пешеходци, а накрая се вряза в друг автомобил, който пък пламна от удара. Това се случи преди около час на демонстрацията за действие при бедствия, аварии или извънредни ситуация, организирана от доброволческото формирование „Пловдив 112”, което се провежда за втори път до хангарите на Гребния канал, пише marica.bg.

Събитието беше организирано и реализирано само от доброволци и подкрепено от  Община Пловдив и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Участваха доброволци от формированията в  Пловдив, София, Белово, Вълчедръм, Панагюрище, Кричим, Казанлък и Смолян, които показаха знания и умения в овладяването на различни ситуации.

Дежурен екип по пожарогасене веднага се зае да потушава пламъците, които обземаха горящия автомобил, в който имаше заклещен мъж. Те използваха стандартна пожарогасителна техника, за да овладеят стихията. Раненият, обаче, беше в много тежко състояние, а виковете и стенанията му раздираха въздуха. Наложи се доброволците да режат автомобила със специални ножици, като преди това подсигуриха пострадалия, за да не го наранят инструментите.

През това време друг екип се зае да оказва първа долекарска помощ на ранените, които джигита „прегази” и натръшка на тревата. Екипите действаха бързо, като приложиха бандажи и шини. Част от пострадалите бяха в тежко състояние и се наложи да бъдат изнесени на носилки.

Няколко минути по-късно специалистите вече бяха нарязали автомобила и успешно спасиха бедстващият мъж. Той също беше пренесен на носилка, за да му бъде оказана лекарска помощ.

Водолазен екип се зае с локализирането на потъналата кола, което им отне известно време. След това автомобилът беше издърпан с въжета на повърхността. Оказа се, обаче, че в него е имало химично вещество, което при реакция с кислорода започна да отделя отровен пушек. Тук се намесиха спецдоброволци, които бяха оборудвани със специални костюми, които да издържат на атаката. Те обезвредиха веществото и го пренесоха на безопасна дистанция.

Оказа се, обаче, че опасният джигит е избягал в гората край гребната, където уж трябва да се прави втори канал. Доброволците използваха специален дрон, снабден с термокамера, за да намерят извършителят и да го заловят.

Всичко това се разигра пред очите на пловдивчани, които наблюдаваха демонстрацията от безопасно разстояние. Накрая всички доброволци се събраха за обща снимка, като изписаха с принтирани листове „ВЪРНЕТЕ ДЕЖУРСТВАТА”. Така те поискаха да имат право да дават реални смени в Регионалните дирекции по „Пожарна безопасност и защита на населението”, като демонстрираха завидна подготовка.