За военни разходи Русия ще харчи достатъчно. Това заяви руският президент Владимир Путин на годишната си пресконференция в Москва.

Запитан за военните разходи на страната, Путин разказа виц:
"Бивш офицер пита сина си:
-Тук имаше един кортик, къде е?
- Не ми се карай, размених го за часовник с момчето от съседния двор.
- Покажи часовника, да, хубав е. А ако утре дойдат бандити у нас, убият мен, майка ти, братята ти, изнасилят сестра ти. Ти какво ще им кажеш? Добър вечер, московско време 12 часа и 30 минути?"

Путин посочи, че военните разходи са балансирани между обезпечаване на сигурността и устойчивостта на икономиката. По думите му те възлизат на около 46 милиарда  долара, а в САЩ – 700 милиарда.

"Усещате ли разликата? И може ли нашата страна да си позволи такива разходи? Не. Но това, което харчим, ни е достатъчно", заяви Путин.

Русия ще отдели съществено внимание на развитието на своята армия и флот, но ще гарантира сигурността си, без да се включва в нова оръжейна надпревара. Военните разходи на страната - 2,8 трилиона рубли през 2018 г. - няма да се отразят на социалните програми и няма да разрушат руската икономика, заяви Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

На годишната си пресконференция в Москва Путин отбеляза, че САЩ фактически вече са се оттеглили от подписания с Русия договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Той предупреди Вашингтон да не се оттегля едностранно от друг руско-американски договор - за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3), подписан през 2010 г.

Русия не се е оттегляла от основополагащи договори, които са крайъгълен камък в международната сигурност, подчерта Путин.

"Не сме се оттегляли от договора за ПРО (противоракетната отбрана), САЩ се оттеглиха едностранно", добави той.

Дошъл на власт през 2000 г. в една страна с нестабилна власт и разклатена икономика, руският президент е харесвал и хвален от мнозина свои сънародници, които виждат в него човека, осигурил стабилност и нов възход, по-специално благодарение на петролните богатства на Русия, отбелязва Франс прес.

Във връзка с насрочените за март президентски избори руски медии определиха днешната пресконференция като предизборна. Путин заяви по-рано пред журналистите, че ще се кандидатира като независим.

По данни от последното социологическо проучване на центъра "Левада", публикувани вчера, сегашният държавен глава е фаворит - за него се очаква да гласуват 75 на сто от избирателите. Далеч назад остават неговите съперници като лидера на комунистите Генадий Зюганов или националиста Владимир Жириновски, които избягват да критикуват открито Кремъл, посочва АФП.